Narsistisen suhteen jälkeen: Ota homma haltuun määrittelemällä itse itsesi

Yksi merkittävimmistä ellei jopa merkittävin narsistiselle suhteelle tyypillinen väkivallan muoto on se, että narsisti mielivaltaisesti määrittelee todellisuuden. Narsistille itselleen tämä on elinehto ja suojautumiskeino maailman epävarmuutta kohtaan. Narsistin läheistä se taas vahingoittaa suuresti. Asiat ovat hyvin ja tasapainossa narsistisessa suhteessa silloin, kun läheinen myöntyy (ja myöhemmin myös jakaa) narsistin määrittelemään todellisuuteen. Pitkän ajan kuluessa läheistä suhdetta on mahdotonta pitää yllä narsistin kanssa ilman, että omaksuisi myös itse tämän todellisuuden. Jotta voisi myötäillä narsistia pitäen samalla oman todellisuutensa elinvoimaisena, täytyisi pitää tarpeeksi suurta etäisyyttä suhteessa. Usein moni ei kuitenkaan hae läheisiltä suhteiltaan kilometrien pituista etäisyyttä, jolloin suhtautuminen on jo luonnostaan vastaanottavaisempi ja siten narsistin voimallinen mielivaltaisuus muuttaa pikku hiljaa myös omaa käsitystä todellisuudesta.

Narsistisessa suhteessa on siten kärjistettynä vain neljä vaihtoehtoa:
1) Pidät läheisyyttä yllä narsistia kohtaan ja alat pikku hiljaa jakaa hänen määrittelemäänsä todellisuutta. Asiat ovat tasapainossa, sillä selität asioita itsellesi samalla tavalla, kuin narsisti itse niitä oikeuttaa itselleen.
2) Olet ikään kuin "kulissisuhteessa" narsistin kanssa, elätte käytännössä täysin eri elämiä, mutta muodollisesti jaatte jonkin asian (esim. saman kodin, sukulaisuussuhteen). Kumpaakaan ei oikeastaan kiinnosta toisen asiat tai mitä toinen ajattelee, mutta tilanne pysyy tasapainossa, sillä saatte molemmat pitää omat todellisuutenne. Kuuntelet ja myötäilet sujuvasti tarvittaessa, mutta mieluiten siirryt takaisin omiin kuvioihisi heti kun on mahdollista.
3) Pyrit pitämään läheisyyttä yllä narsistia kohtaan, mutta ärsyynnyt usein hänen mielivaltaisuudestaan. Asetut välillä häntä vastaan, josta seuraa, että hän raivostuu sinulle. Seurauksena on myrskyisä suhde, jossa molemmat ajaudutte raivoamaan toisillenne ja kostamaan tilanteita, joissa ette ole tulleet kuulluksi. Turhaudut siihen, etteivät tarpeesi tule koskaan täytetyiksi ja muutut itsekin inhottavammaksi.
4) Et halua myötäillä narsistia, mutta et halua jatkuvaa räjähtelyäkään. Päätät ilmaista, ettet jaa narsistin käsityksiä todellisuudesta, josta yleensä seuraa dramaattisuutta narsistin taholta (marttyyriutta, uhriutumista, vetoomuksia, uhkailua, haukkumista jne.). Joudut luopumaan toiveistasi tämän ihmissuhteen osalta ja ottamaan tarvittavaa etäisyyttä.


"Tällainen sinä olet"

Kaikkein mieluiten narsisti haluaa määritellä sinut, sillä sinä olet osa hänen valmiiksi käsikirjoitettua tarinaansa. Narsistin mielessä sinun ei pelkästään pidä esittää sinulle määrättyä roolia, vaan sinä olet sinulle määrätty rooli, ilman epäilystäkään. Hän tietää, millainen olet ja jos et hyväksy tätä määritelmää, et tunne itseäsi.

Ihmiskunta on pitkään pyrkinyt luomaan erilaisia välineitä, joiden avulla ihmisten persoonallisuutta voidaan määritellä ja luokitella. Kaikenlaisia pätevämpiä ja vähemmän päteviä persoonallisuustestejä on olemassa. Monen mielestä on ihan normaalia ajatella, että joku ulkopuolinen ihminen voi objektiivisesti arvioida toista ihmistä - ja että osoittaa kypsyyttä hyväksyä tämä omasta itsestä objektiivisesti tehty arvio. Jos sitä ei hyväksy, se taas osoittaa epäkypsyyttä tai sitä, että ei tunne itseään. Näin ajattelevat ihmiset tuskin ovat joutuneet elämässään siihen suohon, mihin narsistisen ihmisen mielivaltaisten määrittelyjen kanssa joutuu.

Objektiivisuus on aina ongelmallista. Se ei ole ongelmallista pelkästään räikeästi mielivaltaisen narsistin kohdalla, vaan se on ongelmallista myös muissa tilanteissa. Voidaanko todella sanoa, että
a) jokin testi on todellakin objektiivinen ja että
b) jollakin ihmisellä on oikeus määritellä toisia ihmisiä?
Monissa yhteiskunnan tilanteissa joillekin ihmisille on annettu valtuudet määritellä muita, esimerkiksi työnhaussa tai muissa arviointi/valintatilanteissa. Tällaiset valtuudet antavat ihmiselle suuren vallan ja siten myös suuren vastuun. Tämä vastuu kuuluu kantaa huolella ja myötätunnolla. Toisen ihmisen analysointi ja määrittely ilman myötätuntoa on pahimmillaan julmuutta.

Narsistisessa suhteessa määrittely pyörii vahvasti sen ympärillä, että on epäkypsää olla tunnistamatta itsestään narsistin määrittelemiä totuuksia. Narsisti keskittyy yleensä poimimaan läheisestään kaikki negatiiviset puolet esille ja vellottamaan niitä. Nämä ominaisuudet ovat usein sellaisia, joilla on jotakin todellisuuspohjaa, sillä kukaan meistä ei ole täydellinen. Narsisti kuitenkin keskittyy paisuttelemaan kielteisiä ominaisuuksia valtaviin mittasuhteisiin. Koska niillä tavallaan on todellisuuspohjaa (olet esimerkiksi oikeasti tehnyt jonkin virheen), mielikuvasi itsestäsi muodostuvat helposti kielteisiksi narsistin vaikutuspiirissä. Koet, että sinun täytyy ottaa vastuu todellisuuspohjaa omaavista ominaisuuksista, mutta samalla näkökenttäsi on kapeutunut. Kielteiset asiat saavat suhteellisesti aivan liian suuren painoarvon ja myönteisiä ominaisuuksia ei välttämättä edes nähdä ollenkaan. Narsistit kehuvat läheisessään yleensä sellaisia asioita, joilla he voivat itse loistaa, kuten ulkoista menestystä, ulkonäköä tai jotakin muuta ominaisuutta, jonka narsisti voi käsittää "omaksi ansiokseen". Tällöin olet tilanteessa, jossa saat lähinnä pinnallisia kehuja ja samalla oma syvä persoonallisuutesi määritellään jatkuvasti kelvottomaksi.

Valitettava totuus on se, että kun hyväksyy saamansa määrittelyn, se alkaa toteuttamaan itse itseään. Sitä ehkä toivoo, että olisi olemassa joku, joka näkisi "totuuden" kaiken läpi. Tällaista henkilöä harvemmin kuitenkaan tapaa. Jos hyväksyt sinusta virhellisesti tehdyt määritelmät, muut ihmiset usein ajattelevat, että se vahvistaa määritelmän todellisuuden. Itseään toteuttavat kehät vievät helposti pohjalle ilman, että narsistin tarvitsee enää tehdä asian eteen mitään. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että kun uskot olevasi kelvoton, se näkyy olemuksessasi ja käyttäytymisessäsi epämiellyttävällä tavalla, josta seuraa kielteisiä kokemuksia, jotka vahvistavat käsitystäsi kelvottomuudesta. Tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta, sillä kukaan ei tule väliin sanomaan, etteivät nämä asiat ole totta (vaan joskus jopa päinvastoin). Mitä enemmän analysoit "huonoja piirteitäsi", sitä enemmän nämä piirteet tulevat osaksi sinua ja sinut nähdään niiden kautta. Pian löytyy joku, joka sanoo: "hienoa, miten olet tunnistanut näitä asioita itsessäsi". Samalla jokin kalvaa sisällä jatkuvasti, asiat eivät tunnu olevan oikein, mutta ei halua olla epäkypsäkään (joka ei tunnista itsessään ongelmiaan). Muut ihmiset valitettavan usein tajuamattaankin tukevat tätä kierrettä, sillä lopulta - kenelläkään ei ole sitä kykyä objektiivisesti nähdä ja arvioida toista ihmistä. He ovat vain sen varassa, mitä he edessään näkevät. Jos narsistisen suhteen aiheuttamaa traumaa ei ymmärrä, ei osaa auttaa katkaisemaan tätä kierrettä.

Ainut tapa päästä irti kierteestä on ottaa itsensä määrittelyn avaimet omiin käsiinsä. Enää en ole minä muiden silmissä, vaan minä itseni silmissä. Arvioin omaa toimintaani määritellen, miten hyvin noudatan omia arvojani. Se on se laadun tarkkailu ja omatunto, jota tarvitsen. Narsistisen suhteen jälkeen joutuu kuitenkin aloittamaan kaiken aivan alusta. Ei tiedä vastausta edes kysymykseen: "mistä minä pidän" tai "mitä minä haluan" tai "mitkä minun arvoni ovat". Kun on pitkään elänyt narsistin todellisuudessa, nämä kaikki täytyy etsiä alusta alkaen. Narsistisen suhteen jälkeen -sarja alkaakin oman itsensä löytämisestä (ks. Narsistisen suhteen jälkeen: Löydä yhteys omaan itseesi tai Narsistisen suhteen jälkeen: Opettele kuuntelemaan kehoasi).

Lisään tähän yhden itsensä löytämiseen liittyvän tehtävän, jota voi myös halutessaan kokeilla:

Osa I
1. Valitse jokin väri, joka tuntuu miellyttävän sinua tällä hetkellä eniten. Voit käyttää apuna erilaisia värikarttoja.
2. Huomioi viikon ajan arjessasi tätä väriä ympäristöstäsi. Minkälaiset esineet, asiat tai yksityiskohdat ovat tämän värisiä?
3. Poimi mukaasi joitakin tämän värisiä asioita matkasi varrelta tai kotoasi. Valitse sellasia asioita, jotka tuntuvat sinusta miellyttäviltä.
4. Viikon lopuksi kokoa keräämäsi asiat yhteen. Minkälaisilla sanoilla tai teemoilla kuvailisit niitä? Onko niissä jotakin yhdistäviä asioita?
Esimerkkejä: Jos olet kerännyt esimerkiksi hentoja kukkasia ja esineitä, niitä voisi yhdistää herkkyys, luovuus tai esteettisyys. Jos taas olet kerännyt esimerkiksi kynän, mukin, lapion jne., niitä voisi yhdistää käytännöllisyys, mutkattomuus tai toimeen tarttuminen. Tärkeintä on, että kuvailet asioita tavalla, joka on sinulle mielekäs.
5. Mieti miksi valitsit juuri nämä asiat juuri nyt. Löydätkö asioita kuvaavista sanoista joitakin, jotka kuvaisivat myös sinua?

Osa II
1. Havainnoi viikon ajan mitkä asiat tai tapahtumat tekevät sinut iloiseksi ja mitkä ärsyyntyneeksi. Kirjoita havaintosi ylös.
2. Viikon lopuksi tarkastele listaasi. Mitä iloisuutesi aiheet kertovat sinusta? Jos esimerkiksi tulit iloiseksi tiettyjen ihmisten läheisyydessä, tämä kertoo näiden ihmisten olevan sinulle tärkeitä. Jos taas jokin saavutus toi sinulle iloa, tämä asia on sinulle tärkeä, sillä olet jaksanut panostaa sen eteen.
3. Tarkastele myös mitä ärsyyntyneisyyden tilanteet kertovat. Nämä ovat niitä tilanteita, joissa et ole pystynyt tai onnistunut olemaan aidosti oma itsesi. Mistä se on johtunut? Onko kyse tilanteesta, jossa joutuu rajoittamaan itseään? Onko tämä rajoittaminen välttämätöntä vai voiko tehdä toisenlaisia valintoja? Onko kyse tilanteesta, jossa rajojasi on pyritty ylittämään, ja oletko ehkä suostunutkin siihen? Mikä on se asia, mitä et ole näissä tilanteissa pystynyt toteuttamaan? Onko tilanteissa joitakin yhteisiä ominaisuuksia?

Osa III
1. Listaa aiemmissa osissa kokoamiasi teemoja ylös. Voisivatko nämä kuvata sinua ja sinun arvojasi?
2. Tarkastele tuntemuksiasi. Jos koet lievää ärsyyntymistä jonkin asian kohdalla, pysähdy ja mieti haluatko ehkä väkisin määritellä itsesi jonkinlaiseksi mitä et koe omaksesi?
3. Oman itsensä löytämisen prosessi on pitkä, ja voit tehdä sitä jatkuvasti tarkkailemalla itseäsi eri arjen tilanteissa.

Kaikki ihmiset painivat enemmän tai vähemmän yhteiskunnan odotusten ja määritelmien verkossa. Maailma ei ole täydellinen ja jokaisella ihmisellä on mielessään oma määritelmänsä sinusta. Vahvista ensin omaa käsitystäsi itsestäsi rauhassa yksin ja turvallisten ihmisten seurassa. Kun voimistat ja keräät vahvuuttasi, pystyt myöhemmin säilyttämään käsityksesi myös haastavissakin tilanteissa. Jokainen hetki, jolloin joku määrittelee sinut mielivaltaisesti omien syidensä vuoksi, on helposti triggeri ja herättää puolustautumisreaktioita (taisteleminen, pakeneminen, jähmettyminen tai myöntyminen toisen määritelmään). Epävarmoissa tilanteissa voit aina arvioida käyttäytymistäsi omien arvojesi pohjalta ja asettumalla kohtuullisella tavalla toisen henkilön asemaan. Muista kuunnella tuntemuksiasi - tukahtunut ärsyyntyminen kertoo usein jonkinlaisesta rajojen ylityksestä tai siitä, että yrität tunkea itseäsi väkisin johonkin. Tällaisen ärsyyntymisen voi tulkita helposti resistanssiksi omien virheiden tunnistamista kohtaan (ja näin narsisti on sen todennäköisesti aina sinulle sanoittanut), ja siten olet heti takaisin itseään toteuttavassa kehässä.

Toipumisprosessissa on aika luopua narsistin negatiivissävytteisestä maailmankuvasta ja tulkintalinssistä. Elämässä ei ole kyse siitä, kuka parhaiten tunnistaa oman viallisuutensa ja märehtii siinä. Selviytyjälle on tärkeämpää löytää ne kaikki sävyt, jotka narsisti on kieltänyt ja tukahduttanut. Virheellisyydet kyllä ovat saaneet elää ja olla näkyvissä, mutta mikään muu ei olekaan enää saanut olla näkyvissä. Mitä enemmän keskityt virheidesi tunnistamiseen, sitä pidempään jatkat narsistin maailmankuvassa elämistä. Tämä on twisti, jota ei välttämättä ymmärrä, sillä virheidensä tunnistaminen on periaatteessa hyveellistä. Huonoihin ominaisuuksiin keskittyminen ei kuitenkaan rakenna mitään. Tarvitaan jotakin, mikä antaa elämänvoimaa ja motivoi rakentamaan tärkeitä asioita ja ihmissuhteita. On aika löytää sielu ja antaa sen tulla esille. Olet vapaa määrittelemään itse itsesi.

Lopuksi linkkaan Ross Rosenbergin videon, johon törmäsin YouTubessa. Linkki videoon. Selkeimmin tästä videosta välittyy tunne, jolla Rosenberg asiasta puhuu, ja se antaa omalla tavallaan voimaa - oikeutta tuntea monimutkaisia tunteita. Sinä olet sinä, ja sinä saat määritellä itse kuka olet.



Neiti Kettu


ks. myös:
Narsistisen suhteen jälkeen: Ota homma haltuun määrittelemällä itse havaitsemasi

Kommentit