Narsistinen rekrytointimalli

Dr. Daniel Fox on julkaissut videon narsismin tunnistamisesta, jossa hän kertoo narsistisen ihmisen tavasta testata jo heti alussa, onko sinusta toimivaksi lähteeksi hänelle. Linkki videoon. Tämä on todella hyvä video ja suosittelen katsomaan sen. Sen jälkeen, kun omat rajat ovat vahvistuneet ja niitä on alkanut pitämään yllä, voi huomata miten jotkut ihmiset tuntuvat kuin etsivän sitä jota kuta, joka hyväksyy heidän luokkauksensa tai antaa heille heidän tarvitsemaansa liehittelyä. Hän kirjaimellisesti lähtee pois luotasi huomattuaan, että rajasi pitävät, ja siirtyy seuraavan kohteen luo. Heikommilla rajoilla tätä ei vielä nähnyt, sillä oli moodissa, jossa pyrki antamaan vastapuolelle sitä mitä tämä haluaa ja miellyttämään häntä joka tilanteessa.

Dr. Fox käyttää sanaa enlisting, jonka suomennan eräänlaiseksi hyvien hovin jäsenten rekrytoinniksi. Hovin jäsenten täytyy olla narsistia myötäileviä, hänen loukkauksensa hyväksyviä ja hänen vääristynyttä maailmankuvaansa takaisin peilaavia. Näin ollen jokainen, jonka rajat ovat liian tukevat, ei sovellu hovin jäseneksi eikä siten tule rekrytoiduksi. Dr. Fox kertoo, että narsistit kokeilevat jo hyvin alussa kokelaan sopivuutta luomalla tälle jollain tapaa epämukavan olon. Tällainen epämukavan olon luominen voi olla ja usein onkin myös lievää, kuten sinulle epämieluiseen ravintolaan menemiseen kehottaminen. Tämän testin onkin tarkoitus olla vain testi, ei suoraan kasvoille räjähtävä järkytys. Testin avulla narsisti arvioi, oletko valmis ottamaan vastuun hänen tuntemuksistaan myötäilemällä ja miellyttämällä niitä sekä muuttamalla itseäsi hänen tarpeidensa mukaisesti. Jos läpäiset testin, narsisti jatkaa syventämällä loukkauksiaan pikku hiljaa suuremmiksi ja suuremmiksi.

Esimerkkejä narsistisesta rekrytoinnista löytyy usein reality-ohjelmista, sillä ne on leikattu täydellisesti nostamaan esille juuri tämänkaltaista toimintaa. Monien reality-ohjelmien tarkoituksena on herättää ikäviä ja ristiriitaisia tunteita katsojissa, jolloin varsinkin narsistinen käyttäytyminen leikataan esille. Tällöin yhdessä jaksossa on usein hienosti esitetty kaikki ne kohdat, joissa narsismi näkyy, ja jätetty pois se kaikki muu "normaali", joka todellisessa elämässä peittää yksittäiset rekrytointiyritykset alleen. Leikkaus totta kai myös vaikuttaa käsityksiin ihmisistä niin, että he näyttävät usein narsistisemmilta, kuin mitä välttämättä oikeasti olisivatkaan. Siitä huolimatta eräässä ensitreffit alttarilla jaksossa näkyi useita tunnusmerkkejä. Mies osoitti häiden jälkeen suurella vyöryllä intiimiyttä, läheisyyttä ja kehuja vaimolleen, ja he olivat ensimmäisenä yönä intiimisti keskenään (liian suuri ja liian nopea intiimiys). Päivällä he kävivät yhdessä ajelemassa vesijetillä ja mies ajoi niin lujaa, että vaimoa pelotti (pelon aiheuttaminen). Vaimo pohti kameralle, että mies on vain paljon energisempi kuin mitä hän on. Tästä ja ilmeisesti muista samankaltaisista tilanteista jäi vaimolle kuitenkin huono mieli, ja tämä ei ollut loppupäivästä mukana täysillä ja iloisena. Mies ilmoitti vaimolleen, että hän asuu veljensä kanssa ja että veli tulisi myös asumaan heidän kanssaan (joustavuustesti). Vaimo vastasi iloisena, että hänestä on hienoa, että mies pitää huolta veljestään ja perhe on hänellekin tärkeä. Miehen ilme vaikutti siltä, että hänelle olennaisinta järjestelyssä ei ole veljestä huolehtiminen vai jokin muu, mutta tätä ei katsojana tietysti voi tietää. Tällainen järjestely on kuitenkin jatkossakin narsistiselle ihmiselle täydellinen, sillä hän voi trianguloida veljeään ja vaimoaan jatkuvasti. Hän voi asettaa heitä toisiaan vastaan, oikeuttaa toisen syyllisyydellä omia tekojaan tai vertailla heitä toisiinsa ikävällä tavalla. Samalla tällä kysymyksellä hän pystyy testamaan, kuinka paljon vaimo on valmis joustamaan omista tarpeistaan. Loppuillasta vaimo avautui ravintolassa siitä, miten hän on pahoillaan, että hän on ollut oikukas päivän aikana eikä täysillä mukana. Hän kertoi arvostavansa sitä, miten mies kuitekin oli hänen kanssaan, sieti hänen oikkujaan ja nosti häntä ylös omalla positiivisuudellaan. Miehen energisyys tasapainotti hänen rauhallisuuttaan ja toisinpäin. Rekrytointiprosessi läpäisty.

Lopulta on siten mahdollista, että reputtamalla tämän narsistisen rekrytointitapahtuman onnistuu välttämään monta hankalaa tilannetta elämässään. Narsisti ei välttämättä jaksa jatkaa, jos muitakin lähteitä on tarjolla, eikä siten panosta sinuun. Joskus taas hän pysyttelee asiallisen etäisyyden päässä, sillä ei halua ottaa riskiä kasvojensa menettämisestä tilanteessa, jossa on muitakin läsnä. Toki on olemassa myös narsisteja, jotka eivät tunnu käsittävän tai välittävän siitä miten käsittämättömiltä he vaikuttavat muiden silmissä. Heidänkin kohdallaan on mahdollista pitää omat rajansa välttämällä tarvetta siloitella maata heidän altaan tinttaamisesta huolimatta. Välillä se, että on mahdollisimman epäkiinnostava ja mahdollisimman vähän lähdettä antava, auttaa kuin valkosipuli. ;) Tosin tällöin olet narsistin mielestä todennäköisesti tyly, itsekäs, osaamaton, tylsä tai ihan kaikin tavoin vain turha idiootti, mutta se pitää vain sietää.

On silti hyvä muistaa, että meillä jokaisella on herkkiä kohtia, joiden kautta voimme joutua alttiiksi ja olla huomaamatta rekrytointiyritystä. Joskus narsisti voi myös jostain syystä vain haluta yrittää sinun kohdallasi uudestaan ja uudestaan. On tärkeää muistaa, että vaikka näin olisi käynyt, se ei ole sinun syysi. Ei ole mitään maagista "ole tällainen" ohjetta, jollaisia kaikkien pitäisi olla tai muutoin narsistin koukkuun jääminen on oma syy. Tämänkaltainen julistaminen on myös vallankäyttöä ja manipulointia. Jokainen tilanne on erilainen. Siitä huolimatta narsistiseen rekrytointimalliin kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin siihen kannattaa kiinnittää huomiota, miten itse reagoi rekrytointiyrityksiin ja miksi. Mitä automaattisemmin läpäisee nämä testit, sitä todennäköisempää on joutua toistamiseen hankaliin ihmissuhteisiin.

Tuntuuko rekrytointiyrityksen teilaaminen tylyltä? Vai koetko, että haluat antaa kaikille mahdollisuuden ja suhtautua pehmeästi, vaikka vähän inhottaakin? Uskotko, että kuoren alta löytyy kyllä lopulta se inhimillinen sisin? Toisaalta, miksi et voisi sanoa, jos jokin kommentti ei tunnu ok:lta? Sen voi tehdä myös ystävällisesti, miksi niin ei siis voisi tehdä? Koetko, että et halua etäännyttää häntä pois luotasi? Tuntuuko ehkä, että et halua menettää tilaisuutta ja haluat katsoa, mitä seuraavaksi tapahtuu? Mitä odotat ajan myötä tapahtuvan, mitä odotat saavasi? Miksi odotat, että tulevaisuus olisi erilainen kuin tämä hetki? Vai koetko, että et halua olla paha ihminen, ja haluat ottaa vähemmänkin pidetyt siipiesi suojaan? Haluatko olla se, joka ei torju häntä ja antaa positiivisen kokemuksen? Mitä seuraisi, jos kertoisit hänelle ystävällisesti, ettet pidä hänen käyttäytymisestään? Menisikö hän rikki? Aiotko suojella häntä todellisuudelta niin kauan, kuin vain olet hänen vierellään? Vai pelkäätkö, että hän suuttuisi? Haluatko välttää riitoja ja suoraa puhetta? Onko helpompaa vain olla reagoimatta? Miksi sitten jatkat tilannetta hänen kanssaan, mikset vain hienovaraisesti hivuttaudu pois? Onko hän liian painostava, etkä pysty tai kehtaa kieltäytyä? Mihin tiesi lopulta voi viedä, jos et missään vaiheessa sano ei?

Osa kysymyksistä voi osua, osa ei, osaa osuvista taas ei välttämättä tässä edes lue. Mieti omia tuntemuksiasi ja syitä sille, miksi ja milloin voisit olla altis rekrytointiyrityksille.



Neiti Kettu

Kommentit

Lähetä kommentti