Narsistisen suhteen jälkeen: Uskalla tuottaa pettymys

Narsistinen suhde pysyy yllä munankuorilla kävelemällä, pyrkimällä olemaan tuottamatta pettymystä narsistille. Kuitenkin, väistämättä, jokaisesta yrityksestä huolimatta, päätyy aina jossain vaiheessa olemaan narsistille pettymys. Mieli alkaa keksiä selityksiä ja tavoitteita: jos olisin tällainen, sitten saisin rauhan pysymään yllä. Pikku hiljaa pettymyksen tuottamisesta tulee kaikin tavoin vältettävä asia, joka toteutuessaan on aina epäonnistuminen ja kertoo omista heikkouksista. En edes tätä onnistunut ja pystynyt tekemään. Ajan myötä pettymyksen välttäminen ei enää liity pelkästään narsistiin, vaan muillekin elämän osa-alueille. Riittämättömyys, häpeä ja täydellisyyden tavoittelu valtaavat alaa.

Lopulta pelkästään narsistisesta suhteesta pois pääseminen ei enää riitä poistamaan näitä tunteita, vaan jäljet ovat jäänet osaksi omaa itseä. Pois pyristellessään vihasta saa voimaa, joka auttaa repäisemään ja olemaan välittämättä. Vihan laannuttua on kuitenkin yksin vielä jokseenkin rikkinäisenä ja epävarmana uuden edessä. Oma elämä, minuus ja voima pitää rakentaa paloista uudelleen. Tällöin voi edelleen tuntua turvalliselta pyrkiä kontrolloimaan ympäristön vaaroja olemalla tuottamatta pettymyksiä kenellekään. Kehomuistissa ovat vielä narsistin äärimmäiset ja vahingoittavat reaktiot tilanteisiin, joissa olet osoittautunut pettymykseksi. Olennaista on kuitenkin ymmärtää, että narsisti olisi reagoinut näin riippumatta siitä mitä itse valitsit tehdä. Narsisti on itse tarvinnut sitä, että näkee sinut pettymyksenä, ja et olisi voinut tehdä mitään estääksesi sitä. Pyrkimykselläsi kontrolloida tilanteita ei siten ole ollut haluamaasi vaikutusta. Käytännössä munan kuorilla kävely tuottaa lyhytaikaista hyötyä rauhan muodossa, ja se myös ylläpitää väkivaltaa - se toimii siis päinvastoin kuin miten toivoit sen toimivan.

Samalla tavoin elämässä tulee väistämättä eteen tilanteita, joissa tuottaa pettymyksen jolle kulle - joko tehden itse virheen, tai niin, että toinen vain ei hyväksy sinua. Virheitä tekee jokainen ihminen, ja siksi on vain luonnollista, että jonain päivänä tuotat pettymyksen myös ns. "omaa syytäsi". Ystävälliseen tai rakastavaan ilmapiiriin kuitenkin kuuluu se, että ihmisillä on lupa tehdä virheitä. Näistä virheistä otetaan vastuu, korjataan mitä voidaan, ja opitaan tulevan varalta. Narsistisessa suhteessa tällainen ilmapiiri on täysin vieras ajatus, minkä vuoksi virheiden tekeminen voi tuntua pelottavalta. On kuitenkin todella eheyttävä kokemus päästä kokemaan toisenlaista, mutta se onnistuu vain silloin, jos uskaltaa antaa itsestään ja tehdä mahdollisesti myös virheitä.

Yllättävän paljon maailmassa on myös ihmisiä, jotka omista syistään johtuen haluavat luoda ristiriitoja, haluavat että asiat tehdään niin kuin he haluavat ja jotka eivät vain hyväksy sinua sellaisena kuin olet. Kun alat asettaa rajojasi ja sanoa ei, nämä ihmiset alkavat painostaa sinua kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta et sanoisi heille ei. He voivat myös (ja usein tekevätkin niin) hakea itselleen taustavoimia, jotka myös sanovat sinulle, ettet saa sanoa ei. Tässä on uusi tulikokeesi, jossa testataan, kuinka omat jalkasi kantavat. Jos ne eivät vielä kanna, se ei haittaa: voit hetkeksi vetäytyä omaan rauhaasi ja turvallisten ihmisten seuraan. Yritä myöhemmin uudelleen. Jonain päivänä ne kantavat. Jonain päivänä uskallat sanoa hänelle tai omassa mielessäsi: "minä joudun nyt tuottamaan sinulle tässä pettymyksen, en ole sellainen kuin haluaisit enkä aio tehdä niin kuin haluat". Uskallat sanoa tämän ilman vihaa, katkeruutta tai passiivis-aggressiivisuutta. Uskallat vain olla ja seistä sanojesi takana, pelkäämättä pettymyksen tuottamista.


Neiti Kettu

Kommentit

  1. Pettymysten tuottaminen vaikuttaa hyvin olennaiselta osalta tervettä vastavuoroista ihmissuhdetta. Sanomaton "ei" itsessään sisältää aina negatiivisen kierteen alkamisen mahdollisuuden.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tuosta ajatuksesta että viha saa itsen tuntemaan alkuun vahvaksi mutta kun se laantuu hieman, olo voi hetken olla taas aika hutera. En olekaan yksin tämän kokemuksen kanssa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon todella mielenkiintoisesta blogista! Kirjoitat niin tarkasti että kiinnostaisi tietää, mikä on sinun koulutuksesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Pysyisin mieluusti anonyymina siten, etten koulutustani tässä blogissa halua julkaista. :)

      Poista

Lähetä kommentti