Miksi annan tämän tapahtua itselleni?

Varsinkin, jos tiellesi on sattunut narsisti, joka ei käytä fyysistä väkivaltaa, voit heilua irtautumisprosessissa puolelta toiselle miettien, että ehkä sittenkin vain kuvittelet kaiken. Sitä alkaa katsomaan myös televisiosarjoja uudella silmällä. Huomaa sieltä ihmisiä, jotka haluavat kontrolloida läheistensä elämää, mutta tekevät niin kuitenkin, koska välittävät. Sitä alkaa miettiä, että onhan tälläinen ihan normaalia, miksi syytän toista narsismista?

Mutta oman tilanteen ja sen televisio-ohjelman tilanteen välillä on yksi ero. Narsisti on onnistunut saamaan sinut uskomaan, ja sinä itse jostain syystä uskot, että sinua saa kohdella niin. Televisio-ohjelmassa henkilön läheiset käyvät tätä vastaan, ja henkilö tajuaa jossain vaiheessa jossain määrin mitä teki, ja muuttuu. Tätä ei omissa kotiympyröissä tapahdu. Kun on tarpeeksi syvällä, ei ole edes päässyt näkemään, miten narsisti reagoisi vastustukseen, ymmärtäisikö hän, muuttuisiko hän. Ei, koska ei missään vaiheessa enää käy tätä vastaan.

Tämä ei tarkoita, että narsistin toiminta tai narsistiin lankeaminen olisi uhrin syytä. Ei todellakaan, niinhän narsisti haluaa sinun uskovan. Narsisti on hyvin taitava manipuloimaan niin, että uskot hänen käytöksensä olevan ok. Koska et ole noussut häntä vastaan, et myöskään voi kritisoida häntä, koska jos olisit noussut häntä vastaan, hänhän "olisi" voinut ymmärtää ja muuttua. Näin koet, että sinä vain kuvittelet kaiken, ja että sinun pitäisi kehittyä ihmisenä paremmaksi.

Irtautumisprosessissa narsistista täytyy jossain vaiheessa miettiä sitä, miksi annan tämän tapahtua itselleni. Miksen vastusta? Miksen sano, että minua ei saa kohdella näin? Voit sanoa sen itsellesi. Voit sanoa sen ystävillesi tai muille läheisillesi, jos pelkäät sitä mitä mahdollisia seurauksia sen sanomisesta narsistille itselleen seuraa. Kunhan sanot sen jossakin ja tarkoitat sitä. Kenelläkään ei ole oikeutta kohdella minua noin. Minä vastustan, minä en hyväksy tätä. En voi muuttaa toista ihmistä, mutta en myöskään hyväksy tätä. Minä ansaitsen parempaa.

Neiti Kettu

Kommentit