Narsismi ja henkilökohtaisuuden ansa

Narsistisilla tai jollain muulla tavalla persoonallisuushäiriöisillä ihmisillä on käyttäytymisessään usein yksi yhdistävä tekijä. Heillä on pakonomainen tarve päästä rikkomaan rajojasi, säännöllisesti, mutta myös mahdollisimman nopeasti. Silloin he kokevat tulevansa näkyviksi ja olemassa oleviksi. He voivat etsiä jotakin jännittävää elämäänsä, tai he voivat tuntea olonsa mitättömiksi ollessaan vain samanlaisia kuin kaikki muutkin.

Kun tapaat heidät ensimmäisen kerran, he voivat tehdä tai sanoa jotakin, joka on hieman liian henkilökohtaista, tai he voivat kutsua sinut mukaan tekemään jotakin, mikä on sinulle tai hänelle hyvin henkilökohtaista (esimerkiksi mukaan johonkin henkilökohtaiseen tilaisuuteen/tapahtumaan, kutsua kotiinsa tilanteeseen liittyen liian aikaisin). Pelkästään tällainen käytös ei vielä kerro, että kyseessä olisi juuri narsisti tai persoonallisuushäiriön omaava ihminen. Esimerkiksi eri kulttuureissa on totuttu erilaisiin rajoihin, ja niissä on eroja myös yksilöiden välillä. Halaamaan tottunut ei välttämättä aina heti huomaa, että joku toinen kokeekin sen epämiellyttävänä, mutta on kuitenkin valmis kunnioittamaan toisen rajoja tilanteen ymmärtäessään. Narsistinen henkilö taas kyllä tietää, että toinen kokee hänen halaamisensa epämiellyttävänä, mutta tekeekin sen juuri siitä syystä. Hän pääsee lähemmäs, asteen sisemmälle. Narsisti ei kuitenkaan ensitutustumalta välttämättä ole räikeän rajoja ylittävä, vaan kokeilee, testaa ja päätyy sellaiseen tekoon, joka juuri sopivalla asteella rikkoo rajojasi.

Tällainen ensi kosketuksessa tapahtuva rajojen rikkominen voi kuitenkin olla hyvin voimakas kokemus ja tuntua joltakin erityislaatuiselta. Varsinkin he, jotka ovat pitkään elämässään kokeneet rajojensa rikkomista, voivat tarkoituksella hakeutua sellaisiin tilanteisiin, joissa heidän rajojaan rikotaan (ks. Kaipuu sulautuvaan rakkauteen ja narsismi). He voivat esimerkiksi kokea ylimaallista ja suurempaa yhteyttä silloin, kun jokin guru rikkoo heidän rajojaan. Rajojen rikkomisen kokemus on petollisesti samanaikaisesti sekä jotain mieletöntä, että vääristyneenä hyväksikäyttävää ja sisintä riepottelevaa.


Neiti Kettu

Kommentit