Narsisti sammakon keitossa

On olemassa sanonta, jonka mukaan narsisti turruttaa uhrinsa kuin keittämällä sammakkoa. Kun veden lämpötila muuttuu liian korkeaksi ja sammakko meinaa hypätä pois, hän laskee lämpötilaa hieman, jotta sammakko ei karkaisi. Sitten hän jälleen pikku hiljaa nostaa lämpötilaa, kunnes sammakko taas meinaa hypätä pois, ja hän jälleen laskee lämpötilaa. Lopulta sammakko turtuu niin, ettei enää osaa lähteä pois.

Todennäköisesti vähintään jossain vaiheessa tulee hetki, jolloin jollain tapaa ilmaiset narsistille pahasta olostasi, ja siitä, että tämä paha olo johtuu hänen käytöksestään. Ehkä hän kieltää kaiken, tai ehkä hän vaikuttaa ymmärtävältä ja siltä, että haluaisi muuttaa käytöstään. Joka tapauksessa tämän jälkeen hän on jonkin aikaa oikein kiltti, ehkä joskus jopa enemmän kuin olisi tarpeenkaan. Alat miettiä, että ehkä hän ei olekaan niin kamala, kuin jostain syystä olet alkanut hänestä kuvittelemaan. Kaikillahan on välillä huonoja päiviä ja aikoja, mutta kyllähän nyt näet, että hän osaa olla mukavakin ja avulias. Ilkeys kuitenkin aina palaa, juuri ne samat asiat, joista olet hänelle jo aivan tarpeeksi selvästi ilmaissut omat tunteesi. On kuin hän ei olisi ollenkaan kuunnellutkaan mitä olit sanonut, ja tavallaan niin onkin. Hänelle sanomasi sisältö (se miltä sinusta tuntuu) ei ole niinkään yhtä tärkeää kuin se mitä sanomasi välineellisesti tarkoittaa (miten olet sillä hetkellä ottamassa askelta kohti etääntymistä, minkälaiset teot saavat sinut etääntymään, millä tavalla ja minkälaisista asioista sinut saa kokemaan pahaa oloa).

Voi olla, että teillä on jokin esine, joka liittyy tunneperäisesti suhteeseenne. Ehkä se on lahja, jonka sinä tai hän on ostanut. Ehkä se on jostakin lomamatkalta ostettu pehmolelu, joka muistuttaa siitä matkasta ja siellä koetuista asioista. Jossain vaiheessa voit jossain määrin säännöllisesti löytää tämän esineen heitettynä romukasaan, lojumasta likaisesta nurkasta tai jollain muulla tavalla kohdeltuna niin kuin se olisi erityisen arvoton esine. Se on passiivis-aggressiivinen tapa ilmoittaa, että hän ei arvosta suhdettanne eikä sinua. Se on tehokasta, sillä se kyllä vaikuttaa sinuun tunnetasolla, mutta et voi koskaan oikein suoraan tietää hänen tarkoittaneen sillä mitään.

Jos joskus kysyt häneltä, miksi hän tekee niin, hän todennäköisesti sanoo sinua neurootikoksi, joka näkee merkityksiä sielläkin, missä niitä ei ole. Joku narsisti voi jopa tarjoutua hyvää hyvyyttään "auttamaan" sinua pois tästä ominaisuudesta. Onhan se elämää rajoittavaa ja häiritsevää olla niin neuroottinen. Hän vain oli vahingossa tönäissyt sen pehmolelun sinne likaiseen nurkkaan, eikä ollut huomannut sitä. Se on helppo uskoa, sillä se voisi kenen tahansa kohdalla pitää paikkansa. Narsistin ollessa kyseessä kaikessa taas on merkityksiä.

Olet voinut olla esimerkiksi ostanut hänelle lahjan, jonka hän on ottanut käyttöönsä (ehkä hän ei vain voinut olla käyttämättä sitä mahdollisuutta hyväkseen). Hänen kuitenkin tarvitsee päästä jollain epäsuoralla tavalla sanomaan sinulle: "Älä luulekaan, että vaikka käytän tätä, että tämä olisi ollut hyvä lahja. Ei, se on täysin turha ja arvoton." Hän voi alkaa useissa sivulauseissaan mainitsemaan, miten lahjan tyyppiset asiat ovat oikeastaan aika turhia, eikä niitä kukaan tarvitse. Hän voi alkaa kertoa esimerkkejä tuntemistaan ihmisistä, joille sellainen asia on ollut täysin yhdentekevää tai muuten typerää. Joku röyhkeä narsisti voi jopa käytännössä aika suoraan päivitellä: "Voitko kuvitella, naapuri oli ostanut tutulleen lahjaksi tällaisen! Naapurin tuttu oli sitten näyttänyt pettymyksensä lahjaan, mutta kyllä minä siinä tapauksessa olisin edes näytellyt pitäväni siitä. Kyllähän niin kuuluu tehdä, olla kohtelias."

Mahdollisia sammakon keiton tapoja on monia, yhtä monia kuin mitä on erilaisia suhteitakin. Narsistit ovat erilaisia ja narsistien uhrit ovat erilaisia. Narsistit valitsevat ne keinot, jotka havaitsevat toimiviksi juuri tämän uhrin kanssa, ja toisaalta heidän käyttämiinsä keinoihin liittyvät myös heidän omat pakkomielteensä ja traumansa.Neiti Kettu

Kommentit