Manipulointi ja ennenaikaisen luottamuksen synnyttäminen

Manipuloivat ihmiset pyrkivät usein valmistelemaan sinua luomalla ennenaikaista luottamusta. Tämä ilmiö ei koske pelkästään henkilökohtaisia suhteita, vaan on erittäin tärkeä myös ammattillisissa kysymyksissä, erityisesti myydessä jotakin asiakkaalle. "Hyvät myyjät" saavat luotua asiakkaalle ennenaikaisen luottamuksen kokemuksen riippumatta siitä, tuleeko tämä luottamus lopulta ansaituksi vai ei. Ennenaikaiseen luottamukseen painostavat käyttäytymismallit on hyvä tunnistaa ja ottaa tilanteessa taukoa, jotta pystyy tarkastelemaan tarkemmin onko luottamus vielä ajankohtaista vai ei. Kuuntele ja anna arvoa sisimmille tuntemuksillesi. Luottamusta ei koskaan voi pakottaa liian aikaisin, eikä sinussa ole mitään vikaa, jos et sitä väkisin luovuta. Jos olet esimerkiksi aiemman trauman vuoksi hitaampi muodostamaan luottamusta, sekin on ok. Liian aikaisin ja väkisin annettu luottamus johtaa vain ongelmiin, vähintäänkin sillä tasolla, että toimit sisintäsi vastaan, vaikket tilanteessa sillä kertaa joutuisikaan vaarallisiin seurauksiin. Työskentele ensin trauman kanssa ja muodosta hitaasti hyviä luottamussuhteita tueksesi. Niiden avulla pystyt vahvistamaan sisintäsi ja omaa kykyäsi luottaa omiin havaintoihisi (joka taas auttaa arvioimaan, missä tilanteissa uskaltaa luottaa ja missä ei).

Meredith Miller (Inner Integration) on julkaissut hyvän videon aiheeseen liittyen, nämä kymmenen kohtaa ovat kaikki oleellisia ja hyvä tiedostaa. Linkki videoon. Kohdat ovat niin osuvia, että halusin jakaa ne omassa postauksessaan. Suomennan ja listaan videolla mainitut kohdat lyhyesti alle:


1. Kriisi ja pelastus
Luottamusta ennenaikaisesti muodostava henkilö pyrkii luomaan jonkinlaisen pelottavan tai hankalan tilanteen, jossa hän sitten toimii sinulle pelastajana. Jos tällaisia tilanteita sattuu olemaan elämässäsi muutenkin, hän voi suoraan jo toimia pelastajan roolissa. Pelastamisen kautta koettu lämpö on voimakas kokemus, joka luo helposti ennenaikaisen luottamuksen kokemuksia. Samalla tavoin toimii yhdessä koettu pelottava tai vaikea kokemus, se liimaa aiemmin tuntemattomiakin ihmisiä yhteen.

2. Korkea intensiteetti ja intiimiys 
Ennenaikaiseen luottamukseen pyrkivä luo kohtaamiseen ja kohtaamisten välille voimakasta intensiivisyyttä ja/tai intiimiyttä. Läheisissä ihmissuhteissa tämä voi tarkoittaa jatkuvaa yhdessä oloa korkealla intensiteetillä ja kaipaavia viestejä tapaamisten välillä. Ammatillisessa tai kauppatilanteessa se voi tarkoittaa tilanteeseen nähden poikkeuksellisen läheisyyden tai intiimiyden kokemuksen luomista.

3. Painostaminen johonkin, mikä ei ole sinulle ok
Ennenaikaista luottamusta havitteleva voi myös hienovaraisesti pakottaa sinut tekemään asioita, jotka eivät ole sinulle ok. Hän voi syyllistää sinua siitä, ettet suostu johonkin. Hän voi myös asettaa sinut väkisin tilanteeseen, jossa joudut tekemään tämän epämiellyttävän asian, mutta et välttämättä tajua tulleesi tahallaan pakotetuksi. Meredith antaa esimerkin, jossa hän tietää, ettet pidä moottoripyöristä, ja eräänä päivänä hän lupaa tulla hakemaan sinut. Hän ilmestyykin paikalle moottoripyörällä, ja nyt joudut joko nousemaan pyörän kyytiin tai suunnittelemaan kaiken uudestaan. Kun hän saa sinut painostettua tekemään epämiellyttäviä asioita, hän saa sinut tottumaan epämiellyttävienkin asioiden tekemiseen hänen vuokseen. Totut epäilemään sitä, onko sinulla oikeutta kieltäytyä epämiellyttävistä asioista, kun kerran olet aiemminkin niin tehnyt ja mitään kummempaa ei seurannut. Avainsana tässä on sopiva epämiellyttävyyden ja miellyttävyyden kombo, jonka avulla epämiellyttävyys kytkeytyy aivoissa yhteen miellyttävyyden kanssa.

4. Avun tarjoaminen väkisin
Tällä tarkoitetaan apua, jota tyrkytetään kieltäytymisestä huolimatta, tai jota jopa tehdään ilman lupaa. Avun tarjoamisella luottamusta havitteleva henkilö luo itsestään mukavan ihmisen kuvaa, mutta hän pakottaa tämän kuvan sinulle väkisin (hienovaraisesti tai vähemmän hienovaraisesti). Kun joku tarjoaa apua, hän voi aina vedota tekijöihin kuten: "sinun parastasi tässä vain ajattelen" tai "mikset pysty ottamaan apua vastaan?". Tuntuu sosiaalisesti epäsuotavalta kieltäytyä ystävällisyyden osoituksesta, ja näin syyllistyttyäsi suostut antamaan henkilölle enemmän luottamusta, kuin mitä tämä vielä ansaitsisi (päästät hänet esimerkiksi sisälle kotiisi, annat hänen tehdä jotakin henkilökohtaisesti tärkeää tai suostut johonkin sopimukseen). Samalla voit kokea joutuvasi kiitollisuudenvelkaan, jolloin olet valmis tekemään palveluksia vastineeksi avusta, jota et koskaan lopulta edes halunnut. Erilaiset avun tarjoamisen kikat toimivat hyvin myös kaupantekotilanteissa, joten pidä rajasi tiukkana. Sinun ei tarvitse ottaa vastaan mitään mitä et tarvitse ja/tai halua, eikä se velvoita sinua mihinkään.

5. Hymyn vaatiminen
Ennenaikaista luottamusta vaativa voi myös kommentoida sopivissa väleissä lyhyesti siitä, miten "näytät kauniimmalta, kun hymyilet enemmän" tai "älä ole niin vakava". Tämä on yksinkertainen tapa muokata toisen ihmisen käyttäytymistä hienovaraisesti ja ilman näkyviä jälkiä. Hymyyn ja positiivisuuteen kannustaminen ikävissäkin hetkissä luo pohjaa sille, että kaiken pitäisi olla aina ok. Kielteisille tuntemuksille ei anneta sijaa, ja positiivisuuden ja luottamuksen ilmaisemisesta annetaan palkkio. Yllättävää on ehkä se, että tätä keinoa voidaan käyttää myös ammattillisissa tai kaupantekotilanteissa.

6. Peilaaminen ja samankaltaisuuden tunteen luominen
Yksi olennaisimmista ennenaikaisen luottamuksen luomisen menetelmistä on samankaltaisuuden tunteen luominen. Samankaltaisuus yhdistää ihmisiä ja luo joskus perusteettakin luottamuksen kokemuksia. Oletamme, että toinen on kuten me, ja siksi annamme luottamuksen hänelle helpommin. Peilatessa ennenaikaista luottamusta havitteleva tarkkailee mistä olet kiinnostunut ja mikä sinulle on tärkeää. Hän esittää olevansa kiinnostunut samoista asioista tai pitävänsä samoja asioita tärkeinä. Hän voi alkaa puhua samoilla sanoilla kuin sinä ja painottaa samoja asioita kuin sinä. Kaupantekotilanteessa tämä voi tarkoittaa sen korostamista, miten sinulle tärkeät asiat todella ovat olennaisia ja miten vastakkainen näkemys on huono. Toisen asiakkaan kanssa taas ollaan täysin eri mieltä.

7. Asioiden ostaminen/maksaminen
Perinteisimpiä tapoja luoda ennenaikaista luottamusta on ostaa lahjoja tai maksaa puolestasi laskuja. Varsinkin yllättävät lahjat voivat tuntua hyvin miellyttäviltä, ja toisaalta tästäkin avusta jää kiitollisuuden velkaan. Voit myös pohtia, että toinen todella panostaa sinuun, kun käyttää rahojaan sinun avuksesi, hänen täytyy todella olla luottamuksen arvoinen.

8. Oman luotettavuuden korostaminen
Vanha viisaus sanoo, että se joka eniten korostaa luotettavuuttaan on vähiten luotettava. Ennenaikaista luottamusta havittelevat sanoittavat tämän usein myös suoraan. He mainostavat itseään hyvillä asioilla, sanovat olevansa hyviä ihmisiä, luotettavia kumppaneita tai jopa vaativat: "luota minuun", "mikset luota minuun?". Mitä ylitsepursuavammin esimerkiksi yritys mainostaa luotettavuuttaan, sitä enemmän sitä on syytä epäillä.

9. Suora luottamuksen vaatiminen
Tässä kohdassa vielä uudelleen selkeät vaatimukset luottaa kuten: "luota minuun", "voit luottaa minuun" tai "sinun pitäisi luottaa minuun enemmän". Hän syyllistää sinua luottamuksen puutteesta ja antaa ymmärtää, että sinussa on siksi jotakin vikaa.

10. Rakkaudellinen ja/tai spirituaalinen painostaminen
Ennenaikaista luottamusta havitteleva voi myös käyttäytyä rakastavan oloisesti ja osoittaa olevansa huolissaan sinusta. Hän voi korostaa erityisyyttäsi, vedota spirituaalisiin aatteisiin jokaisen ansaitsemasta rakkaudesta ja helliä sinua näillä pehmeillä ajatuksilla. Jos et kuitenkaan tästä hellimisestä käänny hänen ajamansa asian puolelle tai tee kuten hän haluaa, alkaa hienovarainen painostus: "on harmi, ettet kykene olemaan avoimempi", "surullista, että suojelet itseäsi yhä noin, mutta ymmärrän sen", "Jeesus ei haluaisi sinun olevan onneton" jne.


Näiden merkkien esiintyminen esimerkiksi ostamisen yhteydessä ei vielä tarkoita, että ostosta ei kannattaisi tehdä (sillä moni myyntitulosta tavoitteleva myyntitykki voi näitä käyttää varsin automaattisesti, se ei vielä kerro kaikkea tuotteesta tai palvelusta). Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että kyseiseen myyjään ei kannata sokeasti luottaa, ja todennäköisesti moni muukin asia on samalla hieman kaunisteltu tai sinne päin luvattu. Havaitessasi näitä merkkejä kannattaa ottaa askel taaksepäin ja harkita itse omat päätöksensä sen sijaan, että lumoutuisi myyjän karismaattisesta persoonasta. Luvattua luottamusta tuskin koskaan luvatunlaisesti lunastetaan.



Neiti Kettu

Kommentit