Hallittavuuden kahleet

Aloittaessani taipaleeni narsismin ja kokemusteni ymmärtämiseen koin vapauttavaa tunnetta huomatessani, että löytyy ihmisiä, jotka puhuvat näistä asioista. Tuntui vapauttavalta vihdoinkin saada lupa kokea omat tunteensa oikeutetuiksi. Ymmärryksen lisäämisesta narsismiin liittyen tuli missio, ja jokaisen oikeudesta väkivallattomuuteen validoiva iskulause. Olin niin pitkään kokenut, että minussa on jotakin vikaa ja että kaikki kokemani on täysin normaalia, se nyt vain piti kestää. Kaiken kaikkiaan uskoin ja omaksuin sen maailman, jossa en millään tavalla voinut koskaan onnistua. Olin itsekäs. Ja taas kerran olin itsekäs. Ja taas, ja taas tein jotakin väärin. Ja nyt loukkasin, olin paha, en vain mitenkään onnistunut yrityksistä huolimatta. Miten kehtasin? Huomaan miten yhä vuosien jälkeen nuo kokemukset luikkivat välillä mieleeni kehoni automatisoituneista reflekseistä. Toisaalta huomaan myös, että olen kyllästynyt, enkä enää koe tarvetta miellyttää ketä tahansa. Olen kyllästynyt ihmisiin, jotka yrittävät muokata mielikuviani muista kertomalla liian intiimejä asioita väärään kohtaan, olen kyllästynyt ihmisiin, jotka odottavat ja haluavat minulta jotakin reaktiota itseensä.

Kaiken alussa haparoivat askeleeni olivat kuitenkin hyvin paljon sen varassa, mitä narsismista yleisesti sanottiin. Omat jalkani eivät vielä kantaneet, olin vasta alkanut nousta ylös tukeutuen kuulemiini sanoihin. Joka kerta, kun narsismia vähäteltiin, tai joka kerta, kun narsismia ei ymmärretty, tuntui kuin minua olisi painettu alemmas. Kuin haparoivat askeleeni olisi estetty ja minulle olisi sanottu: "mene takaisin sinne minne kuulut, älä yritäkään muuta". Kuuntelin paljon juttuja siitä, miten nykyään joka toista syytetään narsistiksi. Kuuntelin naureskeluja henkilöistä, jotka olivat kokeneet jonkun narsistiseksi. Sanottiin, että narsismi-sanan kevyt käyttö vähättelee "oikeasti" narsismia kohdanneiden kokemuksia. Koin itse täysin päinvastoin. Jokainen naureskelu ja jokainen varmistelu siitä, miten kyllä vain sitä sanaa käytetään nykyään niin kevyesti, viilsi ja sattui sisältä. Jollain muotoa näiltä ihmisiltä oli tavoittamattomissa se, että näin sanoessaan he viestivät, ettei koskaan voi olla varma, onko itse kokenut jotakin "oikeaa". Mitä se oikea narsismi edes on? Olen kirjoittanut täällä blogissa narsismin esiintymisestä janamaisesti, ja tässä esitystavassa koen tärkeänä arvon antamisen myös lievemmille kokemuksille. Kuka edes osaisi vetää rajan siihen keskelle, missä narsismi muka alkaa ja missä loppuu? Erityyppisen ja eriasteisen narsismin kanssa on mahdollista tulla toimeen erilaisilla tavoilla. Uskon, että lopulta sen jossain vaiheessa huomaa ja tuntee, kuinka vahvaa toisen narsismi on tai ei ole. Välillä se tuntuu voimakkaammalta kuin onkaan ja välillä se yllättää syvyydellään.

Näin ollen otin ensimmäiset askeleeni kohti omaa toipumistani ehdottomien ja mustavalkoistenkin julistusten avulla: "narsistinen väkivalta on väärin", "narsistiseen väkivaltaan pitää aina puuttua", "narsisteja ei saa päästää valtaan kiinni", "narsismia ei tunnisteta tarpeeksi hyvin", "narsistien uhreja ei ymmärretä oikein", "narsismia sallitaan ja hyväksytään liikaa" jne. Näihin väittämiin oli hyvä tukeutua, ne olivat vahvoja, yksiselitteisiä ja antoivat tukea kauan hyljeksittynä olleille puolilleni. Tarvitsin niistä tukea, sillä en olisi vielä itse uskaltanut seistä omien ajatusteni takana. Halusin lähteä korjaamaan näitä epäkohtia. Kun olin vihdoin havahtunut omaan elämääni, ketjureaktion lailla aloin huomata lievempiä ja suurempia epäkohtia myös ympärilläni. Tuntui käsittämättömältä, miten monenlaista vääryyttä hyväksytään maailmassa, ja miten sille ollaan niin sokeita. Sisälläni alkoi kiehua ja koin tarvettaa antaa oman osani sen eteen, että asioihin havahduttaisiin. Olin vuosia ollut itse sokea ja pitänyt kaikkea normaalina, ja tähän havahtuminen järkytti. Kun muu maailma ei muuttunut samaan aikaan mukanani, tuntui kuin olisin herännyt keskellä epätodellista näytelmää. En enää tiennyt missä olin ja miten kaikesta pitäisi ajatella. Nyt huomaan, että tässä kokemuksessa oli eniten kyse siitä, miten itse asiat aiemmin näin ja miten omat silmäni muuttuivat. Ihmiset eivät pidäkään normaalina kaikkia niitä asioita, joita itse aiemmin pidin. Heillä ei ehkä ole sanoja kuvaamaan outoa sitä nähdessään, mutta he aistivat sen kuitenkin. Tämän jälkeen osa heistä päätyy kognitiiviseen dissonanssiin, osa ei. Tajusin jossain vaiheessa, että se mikä lapsuudessani oli, ei ollutkaan niin piilossa, vaan kyllä se olisi ollut mahdollista huomata. Pelottavinta kaikessa oli se, miten sokea ja siten haavoittuvassa asemassa itse aiemmin olin (tai miten paljon sokeutta avainasemassa olleilla aikuisilla elämässäni aikoinaan oli). Sitä kokemusta ympärilläni olevien ihmisten reaktiot minussa peilasivat.

Seurasin pitkään selviytyjien yhteisöä ja ammensin siitä voimaa itselleni. Pikku hiljaa muut asiat alkoivat viemään enemmän aikaa elämässä ja aktiivinen seuraaminen jäi vähemmälle. Kuljettelin kokemuksiani läpi monien eri kehysten ja pohdin asioita törmäämiini eri näkökulmiin pohjaten: narsismi, väkivalta, lapsuuden kaltoinkohtelu, kiintymyssuhde, trauma, dissosiaatio jne. Lopulta narsismi-sana pelkästään alkoi menettää merkitystään. Kokemuksiani pystyi katsomaan monien eri kehysten kautta ja jokainen niistä antoi niille validaation. Se mitä narsismista puhuttiin tai miten narsismi nähtiin, ei enää ollut kaikki kaikessa, sillä olin saanut myös muita sanoja kuvaamaan kokemuksiani. Se tuntui huojentavalta, sillä enää yksittäisen ihmisen mielipide narsismi-keskustelusta ei heilauttanut minua pois tasapainosta. Tiesin mitä olin kokenut, eikä sillä ollut väliä, millä sanalla sitä kutsuttiin. Kokemukseni ja ymmärrykseni siitä oli merkityksellisempää. Aloin yhä enemmän puhua yleisesti väkivallasta narsismin sijaan. Aloin pohtia, että validaation omille kokemuksille ei pitäisi olla riippuvaista siitä, voidaanko väkivallan tekijä määritellä narsistiksi vai ei. Moni jää pitkäksi aikaa jumiin pohtiessaan, onko hän narsisti vai ei, aivan kuin vasta sitten olisi oikeus kokea niin kuin kokee. Ja siltähän se tuntuukin. Tarvitsee jotakin tarpeeksi vahvaa, minkä avulla päästä irti. Kokemukset ovat silti kokemuksia, oli kyse minkätasoisesta narsismista tahansa, tai jostakin ihan muusta.

Väkivalta oli sopiva yleissana. Väkivaltaa voi seurata ja johtua monista erilaisista syistä. Narsistinen väkivalta taas sopii kuvaamaan sitä inhottavan tunkeutuvaa väkivaltaa, joka narsismiin liittyy. Väkivalta oli myös yhä omalla tavallaan ehdoton ja mustavalkoinen termi, johon liittyy paljon julistamista. Sen voimaan oli hyvä nojata. Jossain vaiheessa tämä julistaminen alkoi häiritä minua yhä enemmän ja enemmän. Se alkoi tuntua rajoittavalta. Sama asia, mikä aiemmin sai sisimpäni kukoistamaan, tuntui nyt kahlitsevan ja rajoittavan sitä pieneen häkkiin. Kuuntelin monet kerrat julistuksia kaikkien oikeudesta väkivallattomaan elämään ja vaateesta puuttua kaikkeen väkivaltaan. Yhä enemmän ja enemmän ne alkoivat kuristaa kurkkuani ja koin jälleen sitä samaa tunnetta: todellisuuttani ei nähdä, se sivuutetaan. Oli kuin olisi tehnyt mieli huutaa: ettekö te huomaa, että olen yrittänyt kaikkeni, enkä silti ole pystynyt tekemään hänestä vähemmän väkivaltaista! Olin itse taivaltanut pitkän taipaleen päästäkseni siihen hetkeen jossa olin, ja tähän taipaleeseen liittyi myös sen tajuaminen, etten voisi lopulta täydellisesti estää elämässäni ollutta narsistista henkilöä tekemästä minulle pahaa, jos hän niin haluaisi. En pysty hallitsemaan häntä, en pysty muuttamaan häntä, en pysty tekemään hänestä toisenlaista. Enkä voi varautua aivan kaikkeen, vaikka parhaani yrittäisinkin. Se on todellisuutta ja mitä enemmän pääsin sen kanssa rauhaan, sitä helpompi olo minulla alkoi olla. Silti nämä ihmiset ympärilläni julistivat, miten väkivalta pitäisi estää, poistaa ja miten kaikki väkivaltaiset ihmiset pitäisi pakottaa avun piiriin. Tämänkaltainen utopia alkoi tuntua loukkaavalta, sillä se ei enää tuntunut realistiselta. En kaivannut enää elämääni pelastajia, jotka yrittäisivät poistaa kaiken pahan, vaan kaipasin vain kanssakulkijoita.

Pahuuden poistamisen halu kulkee silti kiinteästi yhdessä vaikeiden sietokyvyn ylittävien asioiden kanssa. Pelkästään niistä puhuminen ja niiden ajatteleminen voi herättää tarpeen kontrolloida ja hallita maailmaa niissäkin ihmisissä, jotka eivät ole itse vastaavaa kokeneet. Pelottavan asian uhka ja se mahdollisuus, että pahoja asioita voi tapahtua kenelle tahansa, on tarpeeksi vaikea asia kantaa. Viime aikoina lehdissä on kirjoiteltu suhtautumisesta syöpään. Syöpä on uhkaava ja ihmisen oman kontrollointikyvyn ylittävä asia, jota kuitenkin yritetään puheen avulla kontrolloida. Puhutaan syövän voittamisesta ja sitä vastaan taistelemisesta, josta taas osa syöpään sairastuneista on ilmaissut tyytymättömyytensä. Taisteluretoriikka ei anna sijaa sille mahdollisuudelle, että vaikka tekisi parhaansa, ei aina silti välttämättä onnistu ja parane. Silloin, kun se paha asia osuu omalle kohdalle, sen kontrolloimattomuus on välttämätöntä kohdata. Ja mitä enemmän elämän kontrolloimattoman luonteen kanssa löytää oman rauhan, sitä helpommaksi oma olo käy. Persoonattoman asian, kuten syövän, kohdalla asia on ehkä helpompi monille ymmärtää. Kun puhutaan väkivallasta, puhutaan ihmisen toiselle tekemästä asiasta, jolloin ajatus väkivallan kontrolloimattomuudesta on yhä edelleen tabu. Toivotaan ja halutaan, että toisen ihmisen valintoihin voisi vaikuttaa ja niitä voisi jotenkin muuttaa tai estää. Niiden halutaan olevan vaikutuksen ulottuvilla. On uhkaavaa ja sietämätöntä ajatella, että todellisessa maailmassa kuka tahansa voisi joutua väkivallan kohteeksi.

Maailma on monella tapaa kehittynyt suuresti väkivallan tunnistamisen suhteen. Minusta tuntuu jopa, että narsismi tai narsistinen väkivalta tunnistetaan nykyään paremmin ja siitä puhutaan enemmän kuin aloittaessani tämän taipaleen. Kaikki tämä kehittyminen vie asioita eteenpäin, ja olen ollut siitä iloinen. Ihminen kahlitsee silti itsensä tarpeeseensa hallita kaikkea ympärillään. Tätä ei ehkä koskaan kohtaa, ellei koe sitä mahdottomuutta, minkä kontrolloimaton asia omassa elämässä tuo eteen. Niin kauan kun pidin yllä ajatusta täydellisestä suojautumisesta, niin kauan olin ahdistunut. Olin ahdistunut, sillä tämä täydellisyys ei ollut mahdollista oikeassa maailmassa. Pyrin kohti jotakin, mitä ei voinut saavuttaa. Täydellisyyden tavoitteleminen asettaa myös suuret vaatimukset niin itselle kuin niille muillekin, joiden odottaa tekevän jotakin tämän täydellisyyden mahdollistumiseksi. Pelastajan odottaminen on aina tuhoon tuomittu missio, sillä kukaan ei onnistu niitä odotuksia lunastamaan. Siitä seuraa vain pettymyksiä ja luottamuksen menettämistä muihin ihmisiin. En enää tarvitse ketään pelastamaan minua, en ketään muuttamaan narsistista ihmistä elämässäni toisenlaiseksi. Kaipaan vain niitä ihmisiä, joiden kanssa tämän todellisuuden voi jakaa niin että sen kantaminen olisi yhdessä hieman helpompaa. Ihmisiä, joilla on silmät auki.


Neiti Kettu

Kommentit

  1. olen törmännyt siihen, että minua on syyllistetty uhrina olemisesta, sekä eräs psykologi valittanut narsisti-sanan käytöstä.

    sitten myös mietityttää se, että miksi törmään jatkuvasti narsistisiin ihmisiin, tai väkivaltaa käyttäviin. jopa nettideittiappeissä. tähän eräs vertaistukipuhelun työntekijä, itsekin muka narsistin uhri, vastasi, että olen paskaimuri. (?!) ajatus mielestäni paskaihmurista kuulostaa new age-henkiseltä vetovoiman lailta. eli esim. jos koet seksuaalista väkivaltaa, se on sinun syysi. victim shamingia oikeastaanhan se on, ei ehkä tietoista, mutta siis koetetaan kontrolloida juurikin väkivallan ilmiötä ja kokemusta siitä. vetovoiman lain tai paskaimuri-ajattelun mukaan jos sotilas menee sotaan ja saa luodista, se johtuu siitä, että hän itse "veti sen puoleensa". eli kenellä vastuu? luodilla, ampujalla, sotilaalla, vai armeijalla, valtiolla?

    pomppaan nyt eri aiheeseen, ja esitän kysymyksen: miten ajattelisit, että voisi auttaa ihmistä, joka on läheinen narsistin kanssa/suvussa lähipiirissä narsisti? itse pääsin irti lukemalla, olemalla vertaistuessa jne. mutta en tiedä mikä lopulta oli minulle se avain. tuntuu, että olen syytänyt kaiken tiedon, empatian, avun kuin veden saunakiville kahdelle ihmiselle, jotka kamppailevat narsistien otteessa. kummatkin 20-30 vuotta. tuntuu turhauttavalta, sillä koen, että en pysty auttamaan heitä. aina he soittavat/tekstaavat ja tilittävät, ja sanon samat litaniat uudelleen, kuuntelen, neuvon, analysoin. mutta nämä ihmiset alkavat silloin puolustaa narsisteja tai muka epäsuorasti sääliä heitä. tuntuu, että kaikki mitä sanon, kaikuu kuuroille korville. mutta minulta silti haetaan balsamia haavoihin ja tukea, kun tulee vaikea tilanne narsistin kanssa. mietin, onko oikein jatkuvasti tavallaan korjata näitä säröjä näissä ihmisissä, etä he hakevat minulta pikafiksausta, kun pafempi ratkaisu olisi se, että he luopuisivat väkivallan tekijästä. mietin, ylläpidänkö heidän riippuvuuttaan tekemällä sen paremmi siedettäväksi..haluaisin kuitenkin auttaa, enkä halua, että he vajoavat kokonaan narsistin otteeseen. en koe itse kuuntelemista rankkana, vaikka koen empatiaa. aiemmin triggeröidyin kuuntelemisesta. mutta en enää. mietin vain, teenkö mahdollisesti jotain väärin tai mahdollistanko heidän uhriutumistaan, koska he voivat usein purkaa minulle tuntojaan, eivätkä ehkä saa mittaa täyteen. en ole toisaalta mikään terapeuttikaan, joka tietäisi asioista enemmän ja osaisi antaa työkaluja.

    mitä mieltä olet uhrien auttamisesta, ja siitä, mistä on todella apua? toisaalta mietin mahdollisuutena ns. perhosefektiä. että pienelläkin teolla voi olla vaikutuksia ajan kuluessa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kysymyksesi on ehkä yksi niistä kipeimmistä ja hankalimmista. En tiedä helpottaako eläytyä takaisin siihen aikaan, jolloin et itse vielä ollut tietoinen, tai olit vasta alkanut hieman epäillä? Muistan itse ajan, jolloin en pystynyt ottamaan vastaan kritiikkiä narsistista. Kyse on jonkinlaisesta häpeän symbioosista. Narsistin lähellä ei pysty olemaan erillinen ihminen, vaan on symbioosissa osa häntä. Narsistin minuus taas koostuu valtavasta häpeästä, jota hän ei itse pysty kohtaamaan, ja jonka hän siten ulkoistaa vierelleen säilytettäväksi toisessa ihmisessä. Näin narsistin vierellä narsistin häpeä onkin myös omaa häpeää, ja kritiikki narsistia kohtaan nostattaa epävarmuuden (kauhun tasapaino status quo horjuu) ja häpeä nousee pintaan. Narsisti on pitänyt huolen siitä, että vierellä olevan jokainen oman ajatuksen tai tunteen pintaan tulo nostattaa samalla häpeän: "kuka sinä luulet olevasi?", "miksi olet noin itsekäs?", "älä ole mustavalkoinen". Lauseita, joita voisi itse asiassa sanoa narsistille itselleen. Lähellä oleva ihminen sen sijaan ottaa ne itselleen, ja tuntee häpeää ajatuksistaan ja tuntemuksistaan, jotka eivät ole ihanteelliseen hyveellisiä narsistia kohtaan. Muistan itse sanoneeni itselleni, etteivät muut ihmiset ymmärrä häntä. Muiden korvissa hänen tekonsa kuulostavat kamalilta, mutta oikeasti hänellä on niissä hyvä ajatus takana ja oikeasti hän tuottaa hyvää ympärilleen, tätä eivät muut kuitenkaan osaa ymmärtää, koska hän on niin ainutlaatuinen ja erilainen. Minun oli pakko selittää asia itselleni näin, sillä minulla ei ollut mahdollisuutta lähteä pois hänen luotaan, ja siinä piti jollain tapaa selvitä. Senkin jälkeen kesti aikaa, ennen kuin olin valmis kohtaamaan todellisuuden. Se, kuinka kauan kenelläkin kestää, että he ovat valmiita, on yksilöllinen prosessi. On vaikea todella tunnistaa ja tunnustaa omat tuntemuksensa, jos ei halua uskoa pahaa lähellä olevasta ihmisestä. Tässä vaiheessa maailma on lisäksi vielä niin mustavalkoinen, että toisen "pahaksi" leimaaminen pelottaa, eikä osaa katsoa asioita niin, että paha ja hyvä voivat samanaikaisesti olla läsnä tässä samassa ihmisessä.

      Poista
    2. Silloin, kun on itse käynyt prosessia jo pitkälle läpi, on kivuliaan hankalaa seurata sivusta heitä, jotka eivät ole vielä päässeet irti. Välillä tuntuu, ettei oikeastaan ole mitään mitä voisi tehdä auttaakseen heitä. Tavallaan ei olekaan, sillä lopullisen prosessin ja parantumisen tulee lähteä heistä itsestään. Ajattelen, ettei asioista puhuminen kuitenkaan tee haittaa, vaan osa niistä voi jäädä muistiin ja henkilö voi palata myöhemmin luoksesi mentyään eteenpäin prosessissaan. Samalla voi olla hyvä miettiä sanojensa muotoilua, riippuen siitä, millaisen suhteen henkilön kanssa haluaa pitää yllä. Joskus voi olla haitallista, jos liian kärkkäillä sanoilla ajaa uhrin eristyksiin muusta maailmasta väkivallan tekijän luo. Jos näin kuitenkin käy, ei sillekään mitään voi, sillä lopulta on mahdotonta muotoilla sanojaan aina mahdollisimman täydellisesti. Joskus arvioimme tilanteen väärin, tai joskus vaan ei ole mitään, mitä voisimme sanoa oikein. Välillä on hyvä myös muistaa, että kaikissa tilanteissa uhrille ei välttämättä ole edes hyvä vaihtoehto lähteä irti. Hän voi olla eri syistä kiinni ja riippuvainen narsistista, uhka erossa liian suuri, ja parempi aika voi tulla myöhemmin. Taistelen välillä sen kysymyksen kanssa, onko vaikeneminen hyväksymistä. Olen pitänyt tärkeänä, etten hyväksy tai kannata sanoissani narsistista väkivaltaa, mutta aika usein joudun olemaan ottamatta kantaa. Ratkaisen ongelman yleensä suuntautumalla henkilöön itseensä, ei narsistiin/väkivaltaan. Sillä siitähän se toipuminenkin lähtee liikkeelle - omasta itsestä, omista tunteista, omista kokemuksista. Pyrin voimaannuttamaan henkilöä kohtaamaan omia tunteitaan, antamaan niille arvoa, tekemään itselleen tärkeitä asioita, yrittämään haluamiaan tavoitteita jne. Sen sijaan, että sanoisin: "hän on narsisti, hän tekee näin", voin keskittyä kokemukseen: "tarpeesi eivät ole täyttyneet, sinulle tärkeitä asioita on sivuutettu" tms. Uskon, että mitä enemmän henkilö uskaltaa tehdä oman kokemuksensa itselleen näkyväksi, sitä helpompi hänen on myös tunnistaa narsisti narsistiksi.

      Viime kädessä meidän täytyy itse ajatella myös omaa hyvinvointiamme ja pohtia, kuinka paljon jatkuvasti narsistin luokse palaavan läheisen hoivaaminen kuormittaa ja kuluttaa meitä? Joskus valitettava totuus on, että itseämme suojellammeksi meidän täytyy ottaa henkistä etäisyyttä tällaiseen henkilöön. Usein nämä henkilöt toimivat myös lentävinä apinoina, ja jos omat jalkasi eivät vielä kanna vahvasti, he voivat myös vetää sinut takaisin mukanaan narsistin luo. Tämä on asia, jota tarvitsee tilannekohtaisesti harkita.

      Poista
    3. Olen joutunut seuraamaan ystäväni ajautumista narsistiseen suhteeseen ja kokenut siihen liittyvän pelon, avuttomuuden, ahdistuksen sekä pahan olon. Alussa itsesyytös oli voimakasta ja koin voimakasta tarvetta toimia pelastaja. Aiheeseen tutustuminen on auttanyt ymmärtämään ilmiötä ja sitä myötä hyväksymään, että en voi pakottaa ymmärtämään. Tapaus on herättänyt myös uteliaisuuden henkiseen kasvuun, johon avuttomuus uuden edessä on pakottanut. Pikku hiljaa olen päässyt sinuiksi tilanteen kanssa ja oma toipuminen on alkanut, mutta prosessia pitkitti narsistin kohteen läheisille tueksi tehdyjen julkaisujen puuttuminen. Kommenttisi summaa ehkä parhaiten tuon kaapamani tuen ja tuohon olen päätynyt tämän matkan aikana. Lisäisin tuohon vielä, että on kunniatehtävä toimia minulle rakkaan ihmisen auttajana, mutta pelastajaksi ei kukaan kykene. Auttajan pitää myös hyväksyä ja kunnioittaa sitä, että ystävä tietää parhaiten mikä hänelle on parasta juuri sillä kokemushistorialla. Lopuksi vielä vanha kansanviisaus: "Turha käyttää energiaa mätien omenien keräämiseen - ne tippuvat itsekseen puusta."

      Poista

Lähetä kommentti