Narsisti apua pyytämässä
Narsistille perusongelma avun pyytämisen suhteen on se, että hän ei voi tehdä sitä suoraan. Silloin hänen tarvitsisi paljastaa heikkoutensa ja asettaa itsensä alttiiksi sille, että toinen voisi sanoa myös ei. Sen sijaan narsisti kokee, että toisilla on milloin mistäkin syystä velvollisuus auttaa häntä. Jos he eivät niin tee, he ovat röyhkeitä ja itsekkäitä. Narsistille toiset ihmiset ovat usein resursseja. Voi olla, ettei jonkun henkilön olemassaolo kiinnosta narsistia ollenkaan, kunnes tuleekin eteen tilanne, jossa tästä henkilöstä voisi olla narsistille hyötyä. Tämän jälkeen henkilö muuttuu narsistille kiinnostavaksi - ja toisaalta myös heti viholliseksi, jos hän ei suostu narsistin tahtoon.
Narsistin avunpyyntö on tyypillisesti vihjailua. Ai ai kun näin ja ai ai kun näin. Tässä vaiheessa narsisti voi surutta valitella jotakin vaikeuttaan tai esim. vanhaa ikäänsä, sillä kyse ei ole heikkouden ilmaisemisesta, vaan etuoikeuden ilmaisemisesta. Toisella henkilöllä, esimerkiksi nuoremmalla, on velvollisuus auttaa häntä. Sillä ei ole mitään tekemistä heikkouden kanssa, vaan narsisti petaa itselleen valta-asemaa vaikeutensa avulla. Jos toinen ei vihjailuista tajua tarjoutua vapaaehtoisesti auttamaan narsistia (ilman korvausta toki), hän saa joko suoraan kuulla olevansa röyhkeä ja itsekäs, tai sitten narsisti suoltaa samaa tarinaa omissa piireissään. Kyllä se oli niin röyhkeä, kun ei mitenkään tajunnut auttaa. Narsisti kun on niin ja niin sitä ja tätä, ja tuo toinen vain itsekkäästi jättää auttamatta. Sitä mahdollisuutta narsisti ei edes viitsi ajatella, että toisella henkilöllä voisikin olla jokin narsistia suurempi vaikeus/rajoite. Se ei ole mahdollista. Narsisti on aina tarvitsevin ja toisella velvollisuus auttaa. Jos narsisti on vanhempi ja toinen nuorempi, sillä ei ole väliä, vaikka nuoremmalta olisi mikä sairaus.
Kun narsistin vihjailua ei joko tajua tai niihin ei reagoi, päätyy narsistin vihollisten listalle. Tämän jälkeen narsisti keksii väkisinkin jostain syyn haukkua ja olla vihainen tälle ihmiselle. Jos hän ei suoraan voi haukkua toista vihjailujensa huomiotta jättämisestä menettämättä kasvojaan, hän keksii vaikka tikusta asiaa, jotta toinen näyttää huonolta ja pahalta edes jollakin tavalla. Silloin jos vielä saa toisen provosoitumaan, narsisti myhäilee tyytyväisenä, kun tämä todisti olevansa haukkujen arvoinen. Pahinta myrkkyä narsistille on reagoimattomuus ja asiallisuus. Silloin narsistin puheilla ja käyttäytymisellä ei ole mitään perusteita, ja hän alkaa kaivaa omaa kuoppaansa. Narsistin toiminta voi kuitenkin yllättää, varsinkin jos henkilön kanssa ei aiemmin ole ollut haasteita ja häntä ei jo valmiiksi osaa pitää henkisesti etäällä itsestään. Helposti voi alkaa epäilemään itseään ja miettimään, josko onkin tehnyt jotakin väärin. Jos et kuitenkaan perusteellisen asian tarkastelun jälkeen löydä mitään järkeä tai syytä narsistin hyökkäyksestä, voit sanoa itsellesi, ettei sinun tarvitse ottaa hänen pahaa oloaan vastaan. Sillä sitä narsisti haluaa, työntää oman pahan olonsa sinuun, sinun kannettavaksesi. Tällöin narsistin ei tarvitse kantaa sitä enää itse.
Loppujen lopuksi narsistille on mahdotonta tunnustaa omaa vajaavaisuuttaan ja haavoittuvuuttaan. Suora ja rehellinen avun pyytäminen on siten mahdotonta. Narsisti voi kuitenkin tunnistaa tarvitsevansa muita ihmisiä, ja tämä hänen täytyy selittää itselleen jollakin tavalla. Tyylistään ja persoonastaan riippuen hän voi joko ihannoida opportunistista "verkosto-kulttuuria", tai hän voi kääntää oman tarvitsevuutensa muiden velvollisuudeksi. Kun velvollisuus auttaa on muilla (esim. nuoremmalla on velvollisuus auttaa vanhempaa), narsisti itse ei ole heikko, ainoastaan vain etuoikeutettu. Verkosto-kulttuurissa taas voi olla hyvinkin helppoa pyytää casuaalisti apua verkostonsa jäseniltä. Kun kyse on "minä rapsutan sinun selkääsi niin rapsuta sinä minun selkääni" -tyyppisestä hyväveliverkostosta, ei narsisti edelleenkään ole heikko, vaan oivaltavan älykäs, sillä osaahan hän käyttää muiden ihmisten taitoja ja asemaa hyväkseen. Tämänkaltainen avunpyyntö voi olla helpompi ja kevyempi kohdata kuin velvollisuusvaatimuspohjainen vihjailu. Narsisti pitää kuitenkin huolen, etteivät hänen antamansa palvelukset jää koskaan ilman vastapalvelusta. Siten voit olla varma, että toistuvasta kieltäytymisestä on hyväveliverkostossakin seurauksensa. Helpoimmalla pääset, jos narsisti ei koskaan ole päässyt tekemään sinulle palvelusta. Silloin hän voi lähinnä vain tiputtaa sinut verkostostaan pois, koska sinusta ei ole hänelle hyötyä. Ja sen moni meistä voi ymmärtää, miten paljolta tuo tiputtaminen voi lopulta pelastaa. Toinen vaihtoehto on usein paljon pahempi.
Neiti Kettu
Tässä on hyvin kiteytetty kuinka paras puolustus on paradoksaalisesti täysi reagoimattomuus. Kun on jämäkkä kuin harmaa kivi, on vastapuoli aseeton.
VastaaPoistaNarsistin satimeen päätyy mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Syntymäpäivät ovat myös palvelusten ohella hänen asettamiaan ansoja: anna minulle lahja, silloin sinäkin ehkä saat jotakin. Tämä "jotain" taas voi olla mitä tahansa, riippuen narsistin arviosta kuinka hyödyllinen olet.
VastaaPoistaAh, jäänpä seuraamaan blogiasi. Ehkäpä löydän jotain, millä parannella haavojani täällä hyväveliverkoston ulkopuolella.
Kiitos blogista, tästä on ollut suuri apu tässä vaikeassa asiassa. Minulla olisi sinulle kysymys mikä on kovasti vaivannut minua. Tietääkö narsisti että hän satuttaa toista ihmistä, että hän tahallaan haluaa tuhota toista ihmistä. Kiitollinen jos voit vastata tähän kysymykseeni.
VastaaPoistaHei ja kiitos palautteesta! Pahoittelut vastauksen viipymisestä, en aina käy täällä kovin tiuhaan, pyrin kuitenkin tarkistelemaan tulleita kommentteja säännöllisin väliajoin. Tuo kysymys osuu ehkä sinne trauman ytimeen, kaikkein pahimmalta tuntuu, jos läheinen ihminen tietoisesti satuttaa. Kaikki tuntuu paljon helpommalta, jos löytää minkä tahansa selityksen, miksi hän ei ollut tietoinen tai tosissaan. Uskon, että narsistin kohdalla molemmat pitävät paikkansa. Hän on tietoinen teoissaan varsinkin halutessaan kostaa, mutta syvemmällä tasolla niin kiinni omassa traumassaan, ettei kykene oikeasti ymmärtämään tekojensa merkitystä. Narsistille satuttaminen on yleensä oikeutettua, hän kokee jollain tapaa tekevänsä sen kautta yleistä hyvää tai kokee joutuneensa itse uhatuksi niin, että hänellä on oikeus toimia. Sillä tavoin hän ei kykene tosissaan ymmärtämään tekonsa syvällistä merkitystä, moraalia ja sitä, miten paljon hän toista haavoittaa, eikä hän sitä totuutta kykenisi murentumatta kohtaamaankaan. Narsismiin liittyy välillä myös sadismi, ja on täysin mahdollista, että henkilö nauttii aikaansaamastaan kivusta, varsinkin kostaessaan. Mitä lähemmäs psykopatiaa mennään, sitä enemmän tarkoituksena voi olla pelaaminen, viihdyke tai kicksien hakeminen, mutta puhtaasti narsistisen henkilön kohdalla ajattelen sadisminkin olevan oman hauraan uhatuksi koetun minän kompensoimista kaikkivoipaisella valtakokemuksella. Eli vastaukseni olisi kyllä, mutta hän ei kykene ymmärtämään asiaa muutoin kuin oman vääristyneen maailmankuvansa kautta.
Poista