Pääset vapaaksi narsistista, kun et enää mieti, mitä muut ajattelevat

Otsikon lause on helpompi sanoa kuin toteuttaa. Se vaatii aikaa, eri vaiheiden läpi käymistä ja useita pieniä oivalluksia toipumisen polulla. Vihaisempi versio samasta asiasta voi olla helpompi toteuttaa, mutta valehtelisin, jos väittäisin, etten vihaisena tätä toteuttaessani olisi oikeasti tuskaisena miettinyt mitä muut ajattelevat. Todellinen välinpitämättömyys muiden epäreilulta tuntuvista ajatuksista ja oma itsevarmuus minuutensa kanssa syntyvät hitaasti narsistisessa hyväksikäytössä koetun trauman jälkeen. Valmista se ei ehkä välttämättä ole koskaan, en tiedä. Yhä välillä tuntuu pahalta, jos joku vääristelee asioita, eikä se varmaankaan koskaan lakkaa tuntumasta pahalta. Onhan se inhimillistä tuntea näin, mutta asian kanssa voi opetella tulemaan helpommin toimeen.

Narsismin tajuamisen jälkeen tarvitsee runsaasti validaatiota kokemuksilleen, joita on itse mitätöinyt itseltään. Valitettavasti todellinen maailma ei tarjoa sitä aina, ja vähintäänkin seassa on aina myös mitätöintiä. Ollessaan vielä omassa kokemuksessaan hataralla, muiden mitätöinti tuntuu valtavilta puukon iskuilta. Suurin osa kokemuksia mitätöivistä ihmisistä ei välttämättä tajua itse edes tekevänsä niin. Voi jopa olla, että joskus omasta traumastaan toipunut henkilö sanoo jotakin, mikä ei enää tavoita juuri silmänsä avanneen rikkinäistä kokemusta. Juuri silmänsä avanneena tarvitsee mustavalkoisempaa validaatiota, ja toipumisprosessin myötä uskaltaa tarkastella yhä enemmän ja enemmän harmaata aluetta. Kun harmaa alue ei enää samantien sysää takaisin sokeuteen ja traumaan, myös perspektiivi asiaan pikku hiljaa muuttuu. Elämässään eri vaiheessa olevat ihmiset eivät välttämättä tajua, miten suuri vaikutus hyvääkin tarkoittavilla sanoilla voi olla kielteiseen suuntaan. Toisaalta hyvin suuri joukko ihmisiä ei edelleenkään ole kunnolla ymmärtänyt, miten pitkälle ja syvälle narsisti on valmis menemään, he eivät usko sellaisia ihmisiä edes olevan olemassa.

Narsismiin herättyään voi kokea runsasta tarvetta muuttaa maailmaa parempaan suuntaan, saada muitakin avaamaan silmiään. Meille syötetään kulttuurissa (kenelle lapsuudessa, kenelle taas elokuvissa ja muissa tarinoissa) käsitystä siitä, että olisi olemassa sellainen todellisuus kuin oikeudenmukainen maailma. Lapsille uskotellaan, että sitten aikuisten maailmassa kaikki ovat niin kypsiä, etteivät enää kiusaa toisiaan. Silti aivan samankaltaista ja julmempaakin kiusaamista aikuisten maailma on pullollaan. Elokuvissa uskotellaan, että paha saa aina palkkansa ja oikeudenmukaisuus vallitsee. Todellisuudessa teknisen oikeuden toteuttaminen on käytännössä mahdotonta: kun kaksi toisiaan syyttävää henkilöä ovat vastatusten, voitko oikeasti ulkopuolisena aukottomasti tietää mitä heidän välillään on tapahtunut? Kyse on aina arvioinnista, joskus todisteet ovat selkeämpiä, joskus eivät, ja joskus todisteita onnistutaan väärentämään niin että viatonta syytetään. Siinä vaiheessa, kun ulkopuolinen kuvittelee sataprosenttisesti tietävänsä, mistä on kyse, ja alkaa jakamaan "oma oikeuttaan", kyse on jo mielivallasta. Narsistihan tietää aina aukottomasti, ja kostaa. Haluan itse ajatella niin, että oikeus toteutuu maailmassa eri tavoin, kuin ehkä ihmisinä toivoisimme. Sisimmältäänhän esimerkiksi narsisti kärsii jo, eikä hän koskaan pääse osalliseksi hienoista asioista kuten rakkaudesta ja yhteydestä toiseen ihmiseen (ellei hän ala itse ottaa vastuuta itsestään). Minun ei tarvitse saada häntä enempää kärsimään tai "tajuamaan" mitään, sillä hän ei vain ole kykenevä tajuamaan. Itse taas olen vahvistunut ja oppinut paljon toipumisprosessini aikana, ja elän mieluummin omaa kuin hänen elämäänsä. Lopulta siinä on tarpeeksi oikeutta ja merkityksellisyyttä minulle.

Paljon vaatimuksia osoitetaan myös yhteiskunnan eri tahoja kohtaan ja heiltä odotetaan kristallipalloa, asioiden "läpi näkemistä" ja pahojen tapahtumien estämistä. Ehkä yhä aikuisenakin koemme olevamme lapsia, jotka tarvitsevat viisaampaa ja korkeampaa tahoa, joka pelastaa ja ratkaisee ongelmat. Yksi isoista aikuisuuden kipukohdista onkin sen käsitteleminen, ettei tällaista tahoa ole olemassakaan (lukuun ottamatta kunkin uskonnollista vakaumusta). Käytännössä yhteiskunnan eri tahoillakin on vain tavallisia ihmisiä ja mitä enemmän vastuuta kantaa, sitä enemmän joutuu olemaan ottamatta kantaa heppoisilla perusteilla. Se, jos vastuullisessa asemassa oleva henkilö asettuu yksittäisen henkilön puolelle toista vastaan, on potentiaalisesti hyvin vaarallista. Pahimmillaan kyse onkin ollut siitä, että itse narsistinen henkilö on saanut hänet taivuteltua puolelleen uhriaan vastaan toteuttamaan institutionaalista väkivaltaa. Se, ettei yhteiskunnan toimija tällä tavoin ota kantaa asiaan tai asetu kenenkään puolelle, voi näyttäytyä validoimattomuutena. Pahempaa vahinkoa voisi kuitenkin saada aikaiseksi ottamalla puolia.

Toipumisprosessin kuluessa joutuu vastatusten sen todellisuuden kanssa, että vaikka kuinka yrittäisi ja mitä tekisi, oikeudenmukaisuus ei koskaan täysin vallitse. Aina löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita uskomaan narsistia, ja jotkut haluavat ihan tahallaan uskoa. Mitä pidempään pyrit oikaisemaan näitä käsityksiä, sitä pidempään olet yhä kiinni narsistin vallassa. Narsistin valta perustuu siihen, että hänen vääristyneillä käsityksillään olisi jotakin valtaa. Valtaa hän pyrkii puhaltamaan niihin verkostovaikuttamisen kautta. Triangulaatio ja muut ristiriitojen luomiset tuntuvat ovan vakiovälineitä lähes kaikkien narsistien pakissa. Niin kauan kuin yrität korjata narsistin väitteitä, samalla tavallaan kuin uskot niitä. Annat niille arvoa niin paljon, että viitsit lähteä korjaamaan niitä. Lähtisitkö välttämättä korjaamaan, jos kadulla joku sanoisi sinun olevan avaruudesta tullut olio, joka haluaa varastaa ihmisten ikkunat? Voisit ehkä sanoa ettei se pidä paikkansa, tai olla sanomatta (sillä useinmiten inttämisestä ei ole hyötyä tai apua) ja ohjata henkilöä avun piiriin. Et kuitenkaan välttämättä lähtisi kovin intohimoisesti korjaamaan hänen väitteitään? Muista uskoa itseesi myös siinä, millaisena tunnet itsesi ja omat arvosi, millainen tiedät olevasi.

Mitä enemmän pelaat itse tätä narsistin asettelemaa peliä pyrkimällä puhdistamaan mainettasi ja kumoamaan narsistin väitteitä, sitä enemmän jäät kiinni hänen valtansa alle. Useamman kerran yrittäneenä voin todeta, että narsisti "voittaa" likaiset ottelut aina. Hän on valmis menemään niin pitkälle, ettet itse enää mene. Sanonta "don't wrestle with pigs, you get messy and besides - the pig likes it" pitää hyvinkin paikkansa. On käsittämätöntä, miten samalla kun itse kokee olonsa tällaisen väännön jälkeen hengästyneeksi ja huonoksi, narsisti paistattelee niin kuin hän olisi muka voittanut jotain. Oikeasti likaisten otteluiden jälkeen kukaan ei voita, vaan kaikki näyttävät muiden silmissä ihan yhtä likaisilta. Narsistille lienee voitto se, että sai liattua sinut, vedettyä mukanaan alas. Toki hän vääristyneesti kuvittelee näin saaneensa myös itsensä näyttämään jotenkin (?) paremmalta.

Narsistin valta alkaa murentua sitä myöden, kun et enää ota osaa tähän peliin. Et enää yritä korjata narsistin absurdeja väitteitä. Hauskin jippo piilee siinä, että pyrkimällä epätoivoisesti korjaamaan niitä otat ne vastaan. Jos taas et reagoi niihin, et ota niitä vastaan. Et välitä niistä tarpeeksi, jotta viitsisit lähteä edes kommentoimaan niitä. "Hullun houreita", ei niitä tarvitse ottaa vakavasti. Ja kun et ota narsistia vakavasti, se jos mikä on todellinen irtiotto narsistista. 

Useasti toipumisprosessissa tekee töitä sen eteen, ettei enää itse ota narsistia vakavasti. Samalla vaikeuksia aiheuttaa se, jos muut yhä ottavat hänet vakavasti. Silloin joudut vastatusten sen todellisuuden kanssa, ettet voi vaikuttaa muiden ajatuksiin, tunteisiin tai käsityksiin sinusta. Jos he haluavat uskoa narsistia, se on täysin heidän päätöksensä. Ehkä useammin kuin oletatkaan, narsistin epämiellyttävyys on mahdollista huomata. Ne ihmiset, jotka viettävät enemmän aikaa narsistin kanssa, huomaavat sen, jos ovat ylipäänsä sillä hetkellä elämässään kykeneviä huomaamaan. He eivät välttämättä nimeä narsistia narsistiksi, mutta tunnistavat tämän käyttäytymisessä olevan jotakin vialla ja luonnostaan vetäytyvät kauemmaksi. Sitten on myös heitä, jotka eivät pysty näkemään narsistin käyttäytymisessä ongelmaa, vaikka kuinka yrittäisit sitä heille selittää. He eivät vain pysty. Ehkä he tarvitsevat narsistia jostain syystä, mikä sokaisee heidät, tai he eivät vain ymmärrä mistä on kyse. Heitä ei ole mahdollista käännyttää, vaikka seisoisi päällään. Toisten ihmisten mieleen ei ole mahdollista vaikuttaa, heillä on oikeus omiin käsityksiinsä. Pahimmillaanhan toisen mielen "muuttaminen/muovaaminen" on suomeksi sanottuna manipulointia.

Oma linjani on, että pyrin olemaan mahdollisimman vähän tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joiden havaitsen toistuvasti käyttäytyvän narsistisesti. Tällä tavoin pääsee helpoimmalla, sillä narsisteista koituu aina väistämättä joitakin ongelmia ja kerrannaisvaikutuksia. Joskus taas tulee eteen tilanteita, joissa on pakko olla tekemisissä narsistisen ihmisen kanssa. Tällöin joutuu vahvistamaan omat henkiset voimansa, jotta pysyy seisomassa omilla jaloillaan ja pystyy olemaan reagoimatta narsistin (loputtomiin) provosointeihin. Moni narsisti luovuttaa ja siirtyy toiseen kohteeseen, jos ei saa sinulta reaktioita. Joskus taas olet sellaisessa asemassa, että väistämättä vain joudut narsistin vihan kohteeksi. Ehkä joudut rajaamaan häntä ja sanomaan ei, ja hän ei vain hyväksy tätä.

Tällöin sen sijaan, että yrittäisit selittää, puolustella tai kumota narsistin absurdeja väitteitä, ole vain ottamatta niitä vakavasti. Kunhan länkyttää, eihän tuossa puheessa ole mitään järkeä. Käytännössä tämä pitää paikkansa, sillä narsistilla ei yleensä ole mitään johdonmukaista linjaa puheissaan, vaan hän sanoo aina sen mikä sattuu parhaiten sillä hetkellä hänelle sopivan. Hän voi siis seuraavana päivänä olla täysin eri mieltä kuin edellisenä, kunhan vain saisi siten jonkun toisen näyttämään huonolta ja itsensä paremmalta. Jos myös tarkemmin kuuntelee, itsevarmasti ja "asiantuntijana" puhuva narsisti ei useinkaan oikeasti tiedä faktoja tai omaa syvällistä tuntemusta puhumastaan aiheesta. Jos itse tunnet aihetta, narsistin puheet voivat kuulostaa täysin naurettaviltakin. Muistuta itseäsi näistä asioista ja tunnista, että samoin narsistit väitteet sinusta ovat yhtä naurettavia. Se, vaikka kuinka moni muu uskoisi näitä väitteitä, ei tee niistä yhtään vähemmän naurettavia. Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä - kakka on hyvää?

Lopulta mitä vakaampana itse seisot, sitä enemmän narsistin väitteet alkavat pikku hiljaa muillekin näyttäytyä niin naurettavina kuin ne oikeasti ovat. Narsistin tavoite numero yksi on saada sinut reagoimaan ja näyttämään epävakaalta, jotta itse todistaisit hänen väitteensä todeksi. Jos taas et välitä, et reagoi. Ja kun et välitä, olet päässyt vapaaksi narsistista.


Neiti Kettu

Kommentit

  1. Kiitos, tää on niin totta. Olen päässyt lähtemään sellaisesta suhteesta ja nyt yritän päästä irti kokonaan. Vaikea on

    VastaaPoista

Lähetä kommentti