Narsismin synkkä kolminaisuus

Richard Grannon puhuu tässä videossa "synkästä kolminaisuudesta", johon kuuluu antisosiaalinen elementti (sadistisuus), narsistinen elementti (valitsee uhrin, joka mairittelee itseä, on kaunis) ja rajatilaelementti (pelko hylätyksi tulemisesta). Älkää pelästykö videossa viliseviä hurjia termejä, kuten zombit, synkkä kolminaisuus tai sadismi, sillä pohjimmiltaan hyväksikäyttökokemuksista voi löytää nämä elementit. Voit kuitenkin itse valita, millä termeillä niistä haluat puhua, mitkä termit sinua auttavat parhaiten.

Sadistisen elementin kautta narsistia viehättää uhrissa se, että tämä ei ole helposti murrettavissa. Hän siis saa nautintoa siitä, että saa alistettua viehättävän, itsenäisen ja aktiivisen ihmisen. Vaikka tämä kuulostaa jollain tapaa todella hurjalta, niin kun sitä ajattelee, siinä on jotain perää hyvinkin paljon. Sen ajatteleminen vain tuntuu siltä, että noin toimivasta ihmisestä katoavat viimeisetkin ihmisyyden rippeet. Ennen kuin ryöpsähdät kuitenkaan täyden katkeruuden puolelle (joka toisaalta on irtautumisprosessissa yksi läpikäytävä vaihe), voit miettiä myös sitä, että hänestä ovat hänen omat kokemuksensa tehneet tällaisen kuin hän on. Se ei oikeuta mitään hänen teoistaan, mutta se auttaa päästämään irti omasta katkeruudestaan.

Narsistisen elementin kautta narsisti taas vaalii uhriaan, pitää tätä "kaikkein hienoimpana omaisuutenaan". Toisaalta seuraavana päivänä olet totta kai saanut kuulla, miten arvoton paskaläjä oletkaan, mutta pohjimmiltaan tämä leikki ja peli on narsistillle kultaakin tärkeämpää. Ei hän haluaisi siitä luopua (siitä pelistä), ja jos joutuu luopumaan, siitä voi seurata merkittävää masennusta ja/tai päihdeongelmia.

Rajatilaelementin kautta narsisti taas pelkää kaikkein eniten sitä, että hänet hylättäisiin. Hän kokee, että hänen on pakko alistaa sinut ja tehdä sinusta avutomman (voit vaikkapa googlata learned helplessness), sillä se on ainut keino, millä pysyt hänen luonaan. Mitkään todistelut ja vakuuttelut rakkaudestasi eivät riitä, sillä narsisti pohjimmiltaan joko pitää itseään mahdottomana rakastaa tai pitää muita ihmisiä väistämättä pahoina ja hylkäävinä olentoina (tai sekoituksena molempia).

Narsistinen elementti ja rajatilaelementti ovat ristiriidassa keskenään, sillä narsistinen puoli hänessä vihaa kaikkea avutonta ja heikkoa, eikä hän haluaisi sitä läheisiltäänkään. Hän voi jopa käyttää paljon panostuksia siihen, että tukee sinua saavuttamaan asioita (joita hän itse haluaa sinun saavuttavan, tietysti). Tai ainakin hän voi syvästi uskoa tukeneensa sinua (olleensa se mahdollistava voima siellä takana, muuten et olisi pystynyt mihinkään), vaikka todellisuudessa hän on vuoroin painostanut sinua ja vuoroin haukkunut. Hän haluaisi pitää sinut sellaisena säkenöivänä ja viehättävänä, kuin alun perin olitkin. Hän ei kuitenkaan pysty siihen, sillä säkenöivänä ja viehättävänä kuitenkin hylkäisit hänet. Näin ollen hän päätyy tilanteeseen, jossa hän tekee sinusta avuttoman, mutta vihaa sinua siksi, että olet niin avuton. Tilanne on lopulta täysin mahdoton, ja hyvin todennäköisesti hän syyttää sinua siitä, että olet muuttunut.Neiti Kettu

Kommentit