Narsistisen suhteen jälkeen: Lähetä pois se häpeä, joka ei kuulu sinulle

Narsistisessa suhteessa päätyy väistämättä kantamaan narsistin häpeää itsellään. Narsisti suoraan tai hienovaraisesti siirtää häpeän sinuun olemalla ottamatta vastuuta omista teoistaan ja syyttämällä niistä sinua, sekä projisoimalla sinuun jatkuvasti ominaisuuksia, jotka eivät kuulu sinulle. Asia ei kuitenkaan ole vielä näin yksinkertainen, mitä pidempään ja mitä voimakkaammin olet ollut suhteessa, sitä todennäköisemmin tästä on seurannut heijastusvaikutuksia. Olet alkanut ottamaan häpeää itsellesi ja käyttäytymään sen mukaisesti. Näin ollen muut ihmiset ympärilläsi ikään kuin näkevät häpeäsi ja juurruttavat sen kiinni niskaasi. He siis olettavat, että tämä häpeä kuuluu sinulle, koska näkevät sen käyttäytymisessäsi, ja tukevat näin narsistin luomaa todellisuutta.

Miten tämä käytännössä on voinut näkyä? Esimerkiksi siten, että narsisti on jatkuvasti vihjaillut tai suoremmin tuonut esille, että olet itsekäs. Lopulta olet alkanut uskoa tähän väitteeseen ja kokea, ettet voi tehdä mitään etkä voi mitään sille, että olet itsekäs. Tällöin kohdatessasi muita ihmisiä et usko olevasi pidetty tai kiva ihminen, vaan ajattelet muidenkin pitävän sinua itsekkäänä. Voit tällöin olla ikään kuin luovuttanut, ihan sama, ja vaikuttaa käyttäytymiseltäsi jotenkin töykeältä tai etäiseltä, mistä lopulta osa ihmisistä tulkitsee, että sinua ei kiinnosta kukaan muu ihminen. Opittuaan tuntemaan sinut ihmiset alkavat odottamaan sinulta tämänkaltaista käyttäytymistä jatkossakin, eivätkä välttämättä edes anna sinulle puheenvuoroa tai mahdollisuutta osoittaa kiinnostustasi muita ihmisiä kohtaan. He ovat jo muodostaneet käsityksensä sinusta ja valitettavasti se käsitys oli sinulle asetetun häpeän värittämä.

Se ei kuitenkaan ole sinun häpeääsi. Sinun ei tarvitse kantaa sitä. Ei ole mitenkään hyveellinen ja altruistisesti uhrautuva teko kantaa sitä. Sen kantaminen ei itse asiassa hyödytä ketään. Spirituaalisesti ajatellen jokaisen pitäisi käsitellä oma taakkansa, jolloin narsistin häpeä ei kuulu sinulle. Toisaalta narsistin olotila ei siitä maallisellakaan tasolla kummemmin kevene, maailma on täynnä ahdistusta aiheuttavia asioita, joista narsisti pyrkii eroon. Et myöskään häpeää kantamalla suojele ketään läheistäsi narsistilta, sillä hän iskee kyntensä joka tapauksessa kehen ikinä haluaakaan.

Olet todennäköisesti kuitenkin tottunut kantamaan häpeää niin, että olet sokeutunut sille. Uskot, että se todella on sinun häpeääsi. Tämän vuoksi tarkastele itseäsi ja tuntemuksiasi eri tilanteissa. Aina kun koet häpeän tai syyllisyyden pilkahduksen, pohdi ja erittele mikä sen aiheutti. Teitkö todella jotakin itse, vai kuvittelitko vain tekeväsi? Jos et löydä mitään todellista syytä miksi olla häpeissään tai syyllinen, lähetä häpeä pois. Lähetä se pois itsellesi sopivalla tavalla, ehkä jonkinlainen pieni rituaali (kuten vaikkapa että puhallat sen kämmeneltäsi kauas pois tai takaisin narsistille) voi auttaa sinua kokemaan koko kehollasi, että vapaudut siitä.

Omien tunteiden erittely voi tuntua rankalta, eikä sinun tarvitsekaan kyetä kaikkeen saman tien. Tämä prosessi kestää, ja pikku hiljaa opit tuntemaan itseäsi paremmin ja paremmin. Ota pieniä askelia, ja vaikket heti näkisikään mitään selkeästi, lupaan sinulle, että jonkin ajan päästä huomaat miten olet edennyt.


Neiti Kettu

Kommentit