Narsistisen suhteen jälkeen: Miten olla antamatta valtaa narsistille

On jo tarpeeksi hankalaa päästä edes itse henkisellä tasolla eroon siitä vakavimmasta narsistista, puhumattakaan jos tämä narsisti jää ahdistelemaan. Siitä huolimatta silmien avautumisen jälkeen alkaa havaitsemaan narsismia ympärillään aivan eri tavalla, ja nyt huomaa myös ne lievemmin narsistiset ihmiset, joilla ei ole psykopaattisia piirteitä, tai jotka eivät välttämättä edes kunnolla täytä persoonallisuushäiriöiden kriteerejä. Heidän käyttäytymisensä voi kuitenkin olla hyvin kaavamaista ja jämähtänyttä, eivätkä he näe itsessään mitään ongelmaa. He ovat samalla myös epäluotettavia, ja siksi heistä on jollain tasolla pakko etääntyä. Sinun edessäsi he voivat varmistella koko ajan, että huomaathan varmasti mitä kaikkea hän teki vuoksesi, tämän ja tämän, huomaathan varmasti, mutta heti muiden seurassa he voivat tekemällä keksiä sinusta kaikenlaisia vikoja, jotta itse näyttäisivät paremmalta.

Tämän tajuaminen voi tuntua tuskastuttavalta ja siltä, että eikö maailmassa ole yhtään kunnollista ihmistä. Voit ahdistuneena miettiä, pitääkö sinun katkaista välisi näihinkin ihmisiin, eihän jäljelle jää enää ketään. On jokaisen oma päätös millä tavalla koet itsellesi parhaaksi ratkaista tämän. Sinulla on oikeus tehdä sellainen päätös, mitä itse haluat. Olen kuitenkin huomannut, että lievemmin narsistiset henkilöt ovat siinä mielessä "helpompia", että he ovat vain äärettömällä tavalla itseensä käpertyneitä. He eivät lopulta ajattele muuta kuin sitä, mitä sinä (ja muut) heistä ajattelevat. Heidän koko maailmansa on keskittynyt sen ympärille, että he näyttäisivät hyvältä muiden silmissä, myös sinun. Tällöin he eivät välttämättä tarkoituksella tai suunnitelmallisesti halua tuhota sinua (kuitenkin jos olet kovin lähellä häntä ja tarvitset aitoa läheisyyttä hänen kanssaan, päädyt silti kärsimään hänen sivuuttaessa sinut, eli ongelma on aito). He voivat haluta kostaa, jos ärsyynnytät heidät todella, mutta eivät välttämättä jaksa olla kovin suunnitelmallisia tai pitkäjänteisiä tämän koston kanssa. Useinmiten kosto voi olla esimerkiksi juoruilua, sinun haukkumistasi julkisesti tai jokin muu yksittäinen reaktio. Pahantahtoiset narsistit (eli psykopaattisia piirteitä omaavat narsistit) ovat myös keskittyneitä siihen, miltä näyttävät muiden silmissä, mutta heidän kohdallaan tilanne on jo ongelmallisempi. He nimittäin voivat ihailla psykopaattisia arvoja, eikä heitä välttämättä kiinnosta pidätkö heitä hyvänä tyyppinä vai et. Sen sijaan he voivat haluta, että pelkäät heitä tai pelonsekaisesti kunnioitat heidän ylivoimaista älykkyyttään. Tämän vuoksi pahantahtoisten narsistien kanssa on hyvin vaikea pitää yllä kontaktia ilman, että se olisi jopa vaarallista.

Tavallisten tai lievempien narsistien kanssa sen sijaan pätee varsin hyvin tämä sääntö: Heillä ei ole valtaa sinuun niin kauan, kun et anna sitä heille. Olen koonnut seuraavaan kolmeen kohtaan, miten voit olla antamatta valtaa narsistille.1) Älä tarvitse mitään narsistilta. Mitä tärkeämmässä asemassa narsisti on tai on ollut elämässäsi, sitä vaikeampi on käsittää koko ymmärryksellään, että narsistilta ei koskaan tule saamaan tarvitsemaansa. Hän ei kykene sitä antamaan. Yleensä olemme tarvinneet narsistilta jotakin rakkauteen, läheisyyteen ja hyväksyntään liittyvää, ja tämä tarve elää hyvin pitkään. Jos olet ollut epävarma itsestäsi, olet voinut tarvita häntä myös ikään kuin sanomaan sinulle, että olet tarpeeksi hyvä. Toivomme, että joskus jollain tavalla tarpeemme voisi täyttyä, onhan esimerkiksi läheisyyden tarve syvä inhimillinen tarve. Niin kauan kuin toivomme elää, niin kauan meihin sattuu joka kerta, kun huomaamme tarpeidemme täyttymisen olevan mahdotonta. Tunnemme olevamme kuin häkissä, jossa meidän on mahdotonta saada tarvitsemaamme, mutta emme tajua, että häkin ulkopuolelle on mahdollista päästä. Sen sijaan yritämme väkisin saada häkkiä muuttumaan kodiksi. Narsistin sanat ja teot romahduttavat meitä niin kauan, kun niillä on meille merkitystä ja arvoa. Vaatii aikaa hahmottaa ja nähdä narsisti sellaisena kuin hän on, ilman toiveidemme väritystä, anna siis itsellesi aikaa. Silloin kun näemme hänet, itsensä ympärillä tanssivana, jotenkin lapsellisena ja käsittämättömänäkin toimissaan, hänen sanoillaan ja teoillaan alkaa olla vähemmän painoa. Ne voivat tuntua jopa huvittavilta, mutta lopulta näemme sen, että ne ovat vain heijastuksia hänestä itsestään. Hänen yrityksiään näyttää itse hyvältä. Tajuamme, ettemme saa häneltä tarvitsemaamme läheisyyttä, vaan käännymme etsimään sitä muilta ihmisiltä. Hänen sanansa voivat loukata, mutta ne eivät löydä enää tietänsä omanarvontuntoamme nakertamaan. Jos olet jollain materiaalisella tavalla kiinni narsistissa, pyri irrottautumaan niin hyvin kuin on mahdollista. Aina tilanteet eivät ole helppoja, mutta joitakin mahdollisuuksia voi olla.

2) Pidä tunnereaktiosi mahdollisimman neutraaleina. Tämä toinen kohta tapahtuu automaattisesti silloin, kun ensimmäisen kohdan on onnistunut sisäistämään. Jotkin tilanteet voivat kuitenkin muistuttaa ja laukaista vanhaan traumaan liittyviä tunteita, jolloin tunteitaan voi joutua rauhoittamaan välillä. Kaikenlaiset tunnereaktiot, myös ne negatiiviset, ovat narsistille polttoainetta. Tässä pätee sanonta: "Älä paini sian kanssa. Tulet likaiseksi, ja kaiken lisäksi sika piti siitä." Narsisti nauttii reaktiostasi ja provosoi sinua lisää, jolloin päädyt helposti tekemään jotakin, mitä myöhemmin kadut. Tällöin suuri osa narsistin sinulle aiheuttamasta tuskasta liittyy omaan syyllisyyteesi ja häpeääsi omasta käytöksestäsi ja reaktioistasi.

3) Unohda, mitä muut ajattelevat sinusta. Siinä missä ensimmäinen kohta liityy läheisriippuvaiseen puoleesi, tämä kolmas kohta taas liittyy omaan narsistiseen puoleesi. Kaksi tapaa, millä narsistit saavat muut ihmiset koukkuunsa ovat vastapuolen läheisriippuvuuteen tai narsismiin vetoaminen. Jokaisessa ihmisessä on jonkinlainen aste narsistista haavoittuvuutta, se on sitä, että mietit, mitä muut sinusta ajattelevat. Mietit, pidetäänkö sinua ihan huonona tyyppinä vai ihaillaanko sinua jostakin asiasta. Pyrit välttämään huonona tyyppinä olemista ja pyrit olemaan jollain tapaa ihailtu tai kunnioitettu. Patologisesti narsistisella ihmisellä tästä muodostuu äärimmäinen ja vääristynyt taistelu, mutta sen alkujuuret ovat inhimilliset ja meissä kaikissa. Jos omaan sisäpiiriin on eksynyt juoruileva narsisti, on siitä selvitäkseen käsiteltävä omaa narsismiansa. Niin kauan kuin räjähdät siitä, miten muut ihmiset uskovat hänen valheitaan, niin kauan olet narsistin vaikutuksen alla. Sinä et pysty kontrolloimaan sitä, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta. On sitä paitsi väistämätöntä, että maailmassa on aina jokin määrä ihmisiä, jotka eivät pidä sinusta tai jotka kuvittelevat aivan omituisia sinusta. Se on valitettava realiteetti. On epäonnista, että olet saanut elämääsi tämän lisäksi tarkoituksella juoruilevan narsistin, mutta tätäkään asiaa et pysty kontrolloimaan. Sen sijaan pystyt kontrolloimaan omaa omanarvontuntoasi ja sitä, missä piireissä itse liikut. Pyri pois niistä piireistä, joissa narsisti on kuninkaana tai kuningattarena, ja etsi sen sijaan läheisiä ihmissuhteita muualta. Joissain tapauksissa tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta lopulta, maailmassa on aika paljon ihmisiä. Sieltä on mahdollista löytää edes yksi tai kaksi, jotka eivät ole narsistin uskollisimpia hovin jäseniä. Uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla hankalaa, mutta anna asioille aikaa. Esimerkiksi jonkin harrastuksen kautta voi olla mahdollista löytää samankaltaisista asioista pitäviä ihmisiä. Muista myös se, että kun toimit itsellesi tärkeiden arvojen pohjalta, silloin voit olla tyytyväinen itseesi. Se riittää, omanarvontuntosi riippuu ainoastaan siitä. Muistuta itseäsi tästä joka päivä, ettet jossain vaiheessa unohda sitä.


Nämä samat periatteet pätevät myös pahantahtoisten narsistien kanssa, mutta koska he voivat olla hyvin suunnitelmallisia ja järjestelmällisiä saattaessaan sinut riippuvaiseksi itsestään (tai halutessaan tuhota sinut), on todennäköistä, että jossain kohtaa sinussa on aukko, josta he pääsevät läpi. On vain inhimillistä, ettemme ole sataprosenttisia panssareita. Pahantahtoisten narsistien kanssa suosittelen ensisijaisesti kontaktin minimoimista, turvatoimia tarvittaessa ja seurausten asettamista heidän toimilleen. Seurausten asettamisella tarkoitan sitä, että jos hän esimerkiksi rikkoo lakia (murtautuu kotiisi, varastaa sinulta jotain jne.) tai vain muuten esimerkiksi väkisin tunkeutuu kotiisi, soita poliisille. Ei ole mitään syytä olla ilmoittamatta poliisille, narsistilla ei ole oikeutta loukata yksityisyyttäsi. Psykopaattisten narsistien kohdalle voisin lisätä listaan vielä neljännen merkittävän kohdan:

4) Älä kuvittele olevasi suurempi kuin mitä olet. On lähes sataprosenttisen varmaa, että psykopaattiset narsistit pyrkivät jossain vaiheessa vetoamaan omaan narsismiisi myös tällä tavalla. Älä erehdy ajattelemaan olevasi poikkeus, se ainut, joka on saanut hänet tajuamaan asioita ja haluamaan muuttua. Voi yllättävänkin paljon hivellä omaa narsismiasi, kun psykopaattinen narsisti hienovaraisesti antaa ymmärtää, miten ainutlaatuisesti ja taitavasti olet onnistunut saamaan hänet ymmärtämään asioita. Samalla tämä vetoaa myös mahdolliseen läheisriippuvaiseen puoleesi, jolloin koet onnistuneesi pelastajana ja jäät psykopaattisen narsistin rinnalle auttamaan ja tukemaan häntä, sillä "ethän nyt voi hylätä häntä".Neiti Kettu

Kommentit