Narsismiin liittyvää sanastoa osa 1/2

Selviytyjien yhteisössä liikkuu paljon vakiintunutta sanastoa, mikä ei kuitenkaan siinä mielessä ole virallista, että niitä eivät välttämättä kaikki mielenterveyden ammattilaiset tunnista. Tämän sanaston oppiminen on kuitenkin jo itsessään yksi hyvin paljon tilannetta avaava ja ymmärrystä lisäävä asia, joten listailen tähän kirjoitukseen lyhyet selitykset kustakin sanasta. Asioita on helpompi ymmärtää, kun niille saa sanan ja selityksen.


Suhteen kaareen liittyvää sanastoa

Rakkauspommitus (love bombing). Tällä tarkoitetaan narsistisen suhteen alussa ilmenevää tiivistä intesiteettiä. Sinusta tuntuu kuin olisit pommituksen kohteena, niin usein ja niin paljon narsisti sinun kanssaan haluaa viestitellä, eikä hän kestä olla hetkeäkään erossa sinusta. Rakkauspommituksen tarkoituksena on saada sinut koukkuun suhteeseen, mutta toisaalta myös narsisti itse voi viihtyä korkeassa intensiteetissä (koska se on tavallisen arjen yläpuolella).

Tulevaisuuden luominen (future faking). Tämä liittyy myös rakkauspommitukseen, mutta on yksi spesifi osa-alue siitä. Narsisti maalailee kaunista ja täydellistä tulevaisuutta kanssasi, juuri sellaista kun olet aina halunnut. Hän kuuntelee tarkkaan toiveesi ja muovaa tulevaisuuskuvan niiden perusteella, ei siis sen mukaan, mitä hän itse toivoisi tulevaisuudelta. Luotu tulevaisuuskuva pitää sinut vielä pitkään kiinni toivossa, että tämä suhde voisi joskus olla vielä juuri sitä mitä olet halunnut.

Idealisaatio. Kahteen edelliseen liittyen narsisti myös idealisoi eli kehuu sinut maasta taivaaseen. Olet täydellinen joka tavalla, hän ei ole koskaan samanlaista tavannut. Juuri sinun kanssaan hän pystyy toteuttamaan kaiken. Ymmärrät niin paljon sellaista, mitä kukaan muu ei ymmärrä.

Devaluaatio. Idealisaatiovaiheen jälkeen seuraa devaluaatiovaihe. Tällöin et osaa mitään, etkä ole millään tavalla oikeanlainen. Kaikki mitä teet on väärin, ja olet pilannut kaiken, mitä teillä olisi voinut olla.


Narsistin toimintamalleihin liittyvää sanastoa

Projektio. Tieteellisesti tämä tarkoittaa automaattista ja tiedostamatonta suojautumismekanismia, jossa henkilö näkee muissa ihmisissä omat piirteensä tajuamatta, että nämä piirteet ovat oikeasti hänen omiaan, eikä tämän toisen ihmisen. Osa narsisteista käyttääkin vahvasti tätä tiedostamatonta mekanismia. Osa voi kuitenkin käyttää samankaltaista toimintamallia tietoisemminkin. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että kun narsisti pettää, hän syyttää sinua tai jotakuta muuta pettämisestä. Kun hän valehtelee, hän syyttää sinua valehtelijaksi, ja niin edelleen. Projektio voi olla äärimmillään täysin älyttömän kuuloista, ja voit ihmetellä, eikö hän tosiaan tajua puhuvansa itsestään.

Kaksoisidos (double bind). Tällä tarkoitetaan sitä, että narsisti viestii samanaikaisesti ristiriitaisia asioita sinulle. Hän voi sanoa "tule tänne, lohdutan sinua", mutta hänen kehonkielensä viestii hyökkäävyyttä. Tälläiseen viestiin on mahdotonta reagoida, sillä kumpi tahansa vaihtoehto on väärin. Jos lähestyt narsistia, joudut vaaraan. Jos et lähesty narsistia, olet liian epäluuloinen tai kylmä. Narsisti asettaa kaksoissidoksia myös omaksi turvakseen, hän laittaa sinut päättämään ja jos päätös oli oikea, hän voi sanoa ajatelleensa sitä ensin, jos taas päätös oli väärä, hän voi syyttää sinua. Hän voi myös esimerkiksi vaatia sinua tekemään jotakin mitä et halua tehdä, mutta kun teet niin, hän haukkuu ja syyllistää sinua teostasi, "mitäs teit, vaikket halunnut, ei se ole minun syyni". Jos taas et tee asiaa, olet jollain muulla tavalla huono/tyhmä/itsekäs. Kaksoissidostilanteet ovat jo päätöshetkellä mahdottomia valita, sillä joka suunnasta on tulossa epäonnistuminen.

Gaslighting. Tämä on niin vakiintunut sana, etten halunnut suomentaa sitä. Jonkinlainen suomennos voisi olla esimerkiksi "hulluksi tekeminen". Pääasiassa se tarkoittaa sitä, että alat itse epäillä itseäsi ja nostat narsistin kertoman "valetodellisuuden" samanarvoiseksi omien havaintojesi kanssa. Näin ollen jäljellä on enää kaksi eri näkökulmaa, jotka muka olisivat yhtä päteviä (vaikka todellisuudessa toinen niistä on valhe tai muu selitys). Sana tulee elokuvasta Gaslight, jossa mies manipuloi vaimonsa uskomaan olevansa hullu esimerkiksi piilottamalla esineitä ja väittämällä, että vaimo on vienyt ne. Vaimo tietää, ettei hän ole vienyt mitään, mutta koska mies on vakuuttava (eikä vaimo keksi mitään syytä miksi tämä valehtelisi), vaimo alkaa epäillä omaa mielenterveyttään. Gaslighting on yksi merkittävimmistä narsistisen väkivallan muodoista. Käytännössä se ilmenee esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Kysyt narsistilta siitä, mitä hän teki eilen, mutta hän vakaasti kieltää tehneensä mitään. Näit itse narsistin tekevän näin, mutta koska hän vakaasti kieltää kaiken, alat epäillä itseäsi.
- Narsisti voi myös systemaattisesti mainita sinulle muistisi huonoudesta aina jos et muista jotakin. Näin ollen seuraavan kerran kun yrität saada narsistin vastuuseen tekemisistään, hän vetoaa huonoon muistiisi, ja alat itsekin epäillä itseäsi.
- Yrität kertoa narsistille, että et ymmärtänyt tai pitänyt jostakin mitä hän teki. Narsisti kuitenkin kääntää asian niin, että sinä olet tyhmä/liian herkkä/itsekäs/epärehellinen tai muuta vastaavaa mainitessasi asiasta. Hän on vakuuttava ja alat epäillä omia motiivejasi.
- Narsisti jatkuvasti pikku hiljaa epäilee kykyjäsi ja näkemyksiäsi. Hän ilmaisee itse tietävänsä paremmin, ja koska hän on vakuuttava, alat pikku hiljaa menettää luottamuksesi omiin kykyihisi ja näkemyksiisi.
- Koet alitajuisesti olevasi uhattuna narsistin taholta, mutta et pysty osoittamaan mitään kohtaa, mikä todistaisi hänen olevan sinua vastaan. Jos mainitset jostakin asiasta, joka on hieman oudosti, narsisti löytää vakaan ja pätevän selityksen asialle, ja kääntää syyttävän sormen sinua kohti. Miksi epäilet häntä, onko sinussa jotakin vikaa. Näin alat itse epäillä omia vaistojasi.

Mykkäkoulu (silent treatment). Mykkäkoulu on rankaisumuoto, jonka tarkoituksena on saada vastapuoli ymmärtämään, ettei hän voi tehdä jotakin asiaa. Joka kerta kun esimerkiksi kysyt jostakin tietystä asiasta tai teet jotakin tiettyä asiaa, narsisti reagoi lopettamalla puhumisen sinulle päiviksi (tai pidemmäksikin aikaa). Et tiedä ollenkaan koska hän mahtaa puhua sinulle taas uudestaan. Narsistinen mykkäkoulu ei tarkoita vihan kuohussa toteutettua lyhyttä mykkäkoulua, joka laantuu vihan laannuttua. Narsistinen mykkäkoulu on suunnitelmallista, systemaattista ja rankaisevaa toimintaa.

Triangulaatio. Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka narsisti vetoaa kolmanteen osapuoleen joko usuttaakseen sinut tätä kolmatta osapuolta vastaan (ja toisinpäin) tai vertallaikseen sinua tähän kolmanteen osapuoleen, joko idealisaatio- tai devaluaatiotarkoituksessa. Voit alussa olla niin paljon parempi kuin muut hänen elämässään, mutta myöhemmin oletkin niin paljon huonompi kuin nämä muut.

Mustamaalauskampanja (smear campaign). Monen narsistin rankaisutaktiikkana on levittää perättömiä juoruja ja mustamaalata sinua muille ihmisille. Tämä ilmenee varsinkin silloin, jos itse lähdet pois narsistin luota. Hän ei halua hävitä, joten hän rankaisee sinua välillisesti. Mitä todennäköisimmin sinä olet kamala ihminen ja narsisti hänen tarinoissaan.

Narsistin hovi/lentävät apinat (flying monkeys). Suomen kielinen sana hovi tarkoittaa hieman eri asiaa kuin lentävät apinat, mutta ne liittyvät kuitenkin toisiinsa. Narsistin hovissa ovat ihmiset, jotka joko myötäilevät häntä tai mahdollistavat hänen toimintansa. Lentäväksi apinaksi hovin jäsen muuttuu silloin, kun hän alkaa narsistin puolesta lähestyä sinua. Lentävät apinat voivat vilpittömästi uskoa narsistin tarinat, ja yrittää saada sinua takaisin narsistin hoviin puhumalla narsistin puolesta. Narsisti voi myös manipuloida lentäviä apinoita vihaamaan sinua, ja näin ollen narsistinen väkivalta toteutuu toisen käden kautta, lentävän apinan kiusatessa sinua. Osa lentävistä apinoista voi olla itsekin narsisteja, jotka nauttivat kaaoksesta ja haluavat vain sekoittaa tilannetta entisestään.

Säälipeli (pity play). Säälipelillä tarkoitetaan myötätuntoa herättävien tarinoiden kertomista niin, että et koe narsistia uhkana vaan haluat hoivata häntä. Hän voi kertoa ties mistä surullisista vastoinkäymisistä elämässään, jotka voivat olla osittain totta tai täysin valetta. Vaarallisin säälipelin muoto on se, jolloin narsisti kerää sääliä oman käyttäytymisensä seurauksille. Hän voi valitella, kuinka kaikki ovat hänet hylänneet, tai että hän ei voi mitään sille, että hän on niin kamala. Voivottelu ei kuitenkaan tarkoita aitoa katumusta tai syyllisyyttä omista teoista, mutta muut ihmiset helposti tulkitsevat sen niin. Kun narsistin omien tekojen seurauksille antaa myötätuntoa, samalla hyväksyy hänet sellaisena kuin hän on. Jos hän "ei voi mitään sille, että hän on niin kamala", hän tulee jatkamaan tätä kamalana olemistaan ja hän tietää sinun tietävän sen. Jos et aseta hänelle rajoja, hän tulkitsee sen hyväksymisenä. Osa narsisteista voi vilpittömästi uskoa olevansa uhreja tilanteessa, mutta osa taas käyttää säälipeliä manipulatiivisesti.

Takaisinkutsu (hoovering). Tällä tarkoitetaan narsistin yritystä saada sinut takaisin vaikutuksensa alle. Selkeintä takaisinkutsua ovat lupaukset muuttumisesta, tyhjät anteeksipyynnöt, ikävän ilmaisemiset ja vanhojen muistojen herättely. Takaisinkutsu voi olla myös aggressiota ja uhkailua, jolloin hän yrittää saada sinut pelolla jälleen hallintaansa. Hämmentävimmillään takaisinkutsu on epämääräisiä "hei" -viestejä, joissa ei ole kunnolla mitään sisältöä, mutta joiden tarkoitus on saada sinut ajattelemaan häntä. Narsisti voi haluta saada sinut takaisin ihmissuhteeseen, mutta toisaalta hän voi haluta myös vain palauttaa valta-asemansa. Hänen tavoitteensa on siis saada sinut ajattelemaan häntä, missä muodossa tahansa. Tämän jälkeen hän voi vaikkapa lempata sinut taas, jos niin haluaa. Takaisinkutsu ei ole siis mikään vakuus ihmissuhteen palautumisesta.


Uhriin liittyvää sanastoa

Rajat (boundaries). Henkilökohtaisilla rajoilla tarkoitetaan niitä rajoja, mitä ihmisen mielenterveys ja hyvinvointi ylläpysyäkseen vaativat. Jokaisella on oikeus asettaa rajansa siihen, mihin itse ne haluaa asettaa. Kukaan ei voi tulla sinulle sanomaan, missä niiden pitäisi olla. Rajat voivat yksinkertaisuudessaan kuvata niitä asioita, mitkä ovat sinulle olennaisia ihmissuhteissa. Voit vaatia suhteelta esimerkiksi rehellisyyttä, luottamusta ja kunnioitusta. Rajat voivat kuvata myös sitä, mitä olet valmis sietämään. Voit olla ok sen kanssa, että puolisosi on reissutöissä tai että pomosi ei aina kysele kuulumisiasi. Rajat kuvaavat myös sitä, kuinka nopeasti ja kuinka lähelle olet valmis päästämään muita ihmisiä. Saat itse määritellä tahdin, etäisyyden ja yhdessä vietetyn ajan määrän sen mukaan, mikä tuntuu sinulle sillä hetkellä sopivalta.

Kognitiivinen dissonanssi. Kun käsityksesi ja havaintosi todellisuudesta ovat ristiriidassa keskenään, päädyt yleensä muuttamaan jotakin näistä käsityksistä tai havainnoista. Jos esimerkiksi a) uskot, että rakkaus tarkoittaa toisen kunnioittamista, b) uskot, että toisen kunnioittaminen näkyy muun muassa ajoissa paikalla olemisena, c) uskot, että narsisti rakastaa sinua ja d) havaitset, että narsisti on aina myöhässä tapaamisistanne, jonkin näistä käsityksistä a)-d) on muututtava, jotta mielesi olisi tasapainossa. Voi muuttaa käsitystäsi a) ja ajatella, että toisen kunnioittaminen ei liity rakkauteen. Voit muuttaa käsitystäsi b) ja ajatella, että myöhästyminen ei tarkoita, etteikö hän kunnioittaisi sinua. Voit muuttaa käsitystäsi c) ja ajatella, että narsisti ei rakastakaan sinua. Tai voit muistaa havaintosi d) uudelleen ja uskoa, että ei hän ole ollut myöhässä, aina hän on ollut ajoissa. Tämä johtaa siihen, että narsistisen suhteen jälkeen olet luopunut monista omista tärkeistä periaatteistasi ja/tai olet oppinut kovalla kädellä kyseenalaistamaan omaa havainnointikykyäsi.

Käänteinen projektio (reverse projection). Tämä sana on tieteellisen psykologian näkökulmasta virheellinen, mutta kuitenkin selviytyjien yhteisössä käytetty. Sanalla tarkoitetaan sitä, että uhrit heijastavat ja näkevät omia ominaisuuksiaan narsistissa. Toisin sanoen he tulkitsevat narsistin toimintaa kuvittelemalla narsistille samankaltaisia motiiveja ja ajatuksia kuin heillä itsellään olisi. Heille ei tule edes mieleen, että narsistilla voisi olla pahantahtoiset motiivit, jolloin moni manipulaatiotaktiikka uppoaa heihin kuin veitsi voihin.

Projektiivinen identifikaatio. Tällä tarkoitetaan sitä, että alat itse omaksua narsistin sinuun projisoimia ominaisuuksia tai jopa käyttäytyä sillä tavalla. Voi olla, että jos sinua tarpeeksi usein epäillään valehtelijaksi, alat miettiä, onko näissä väitteissä jotakin perää ja koet itsesi valehtelijaksi sanoessasi myös tavallisia pieniä valheita. Alat epäilemään mitä rehellisyys ylipäänsä tarkoittaakaan ja mietit onko mahdollistakaan olla rehellinen, joten et enää välitä vaikka välillä valehtelisit. Voi myös olla, että narsistin kasvonilmeistä ja eleistä heijastuu jatkuva inho sinua kohtaan, jolloin vaistomaisesti alat kokea olevasi jollain tapaa inhottava. Otat siis vastaan sen roolin, mihin narsisti sinua tunkee, alat itsekin uskoa olevasi inhottava, paha tai petollinen. Ja kun kerrat olet niin inhottava, sillä ei ole väliä vaikka käyttäytyisitkin joskus inhottavasti. Projektiivinen identifikaatio voi ilmetä yksinkertaisesti myös niin, että hän ärsyttää sinua niin kauan kunnes räjähdät. Kaikki nämä vaihtoehdot kuitenkin johtavat siihen, että narsisti saa todisteen sille, että hänen projektionsa onkin todellisuutta. Sinä olet se paha, ei hän. Hän on uhri.

Läheisriippuvuus (co-dependence). Mielipiteitä jakava sana, jonka toiset kokevat kuvaavana ja toiset uhria syyllistävänä. Sanasta on myös olemassa monenlaisia näkemyksiä, ja joskus siitä puhutaan päällekkäin covert-narsistille tyypillisten toimintamallien, kuten marttyyriuden, kanssa (ks. Pahan imaiseminen itseensä (ja miksi läheisriippuvuus ei ole narsismia!)). Koen kuitenkin tärkeäksi erottaa, että läheisriippuvuus ei ole narsismia. Itse en myöskään ajattele sitä selviönä, että kaikki narsistien uhrit olisivat läheisriippuvaisia, mutta toisaalta ajattelen niin, että narsistin kanssa eläminen vähintäänkin luo joitakin läheisriippuvaisia piirteitä osalle ihmisistä. Läheisriippuvuudella tarkoitetaan narsistisen käyttäytymisen mahdollistamista eli sitä, ettei narsistille sano ei tai aseta hänelle seurauksia hänen käyttäytymisestään (ei esimerkiksi lähde hänen luotaan, vaikka hän jatkuvasti rikkoisi läheisriippuvaisen rajoja). Läheisriippuvainen pyrkii ratkaisemaan ongelmallisen tilanteen muuttamalla itseään, vaatimatta muilta mitään. Läheisriippuvainen käyttäytyminen juontaa itsensä rakastamisen puutteesta, jolloin ei koe ansaitsevansa rajojensa ylläpysymistä.





Neiti Kettu

Kommentit

  1. mistä löydän osan 2/2?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Osa kaksi löytyy tästä osoitteesta: https://ketunhantak.blogspot.com/2017/12/narsismiin-liittyvaa-sanastoa-osa-22.html
      Linkkejä juttuihin löytyy myös sivupalkista, joka aukeaa kolmea viivaa painamalla.

      Poista
  2. Kiitos! Osui ja upposi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti