Tunnista manipulointi!

Jotta voisi tunnistaa, milloin on manipuloinnin kohteena, on hyvä opetella tuntemaan joitakin tyypillisiä manipulointikeinoja. Manipuloijat vetoavat yleensä FOG-tekijöihin, eli pelkoon (fear), velvollisuuteen (obligation) ja syyllisyyteen (guilt). Näihin vetoaminen on tehokkain tapa saada tahtonsa läpi. Toisaalta manipuloijat voivat olla myös imartelevia ja liehitteleviä, jotta saisivat sinut pitkällä tähtäimellä omalle puolelleen. Taitava manipuloija 1) osaa peittää aggressiivisen taustamotiivinsa, 2) opettelee vastapuolen haavoittuvuuksia, jotta osaisi käyttää parhaiten toimivia manipulointikeinoja ja 3) omaa armottoman tai välinpitämättömän asenteen niin, että jatkaa toimintaansa vastapuolelle aiheutuvasta vahingosta huolimatta. Tämän vuoksi onkin hyvä, että tarkastelet itsessäsi omia haavoittuvuuksiasi ja niitä kohtia, joiden kautta yleensä tai helposti taivut manipuloitavaksi. Jollekin voi olla mahdotonta jättää uhria esittävä manipuloija "kärsimään", toiselle taas voi olla sokeuttavaa se, jos manipuloija esittää välittävää ja täyttämättä olleiden tarpeiden täyttäjää.

Seuraavaksi esittelen tyypillisiä manipulointikeinoja, jotka olen poiminut kirjasta In Sheep's Clothing: Understanding and Dealing with Manipulative People (George Simon). Nämä kuvatut keinot ovat tietoisesti toteutettuja, vaikka ne olisivatkin automaattisia. Niiden pohjalla ei ole pelko (ne eivät siis ole suojautumistapoja), vaan ne ovat tavoitteellisia keinoja saada haluamansa. Samankaltaista käyttäytymistä voi ilmetä myös tiedostamattomissa puolustautumiskeinoissa, mutta tällöin ei ole kyse manipuloinnista. Manipuloijat pyrkivät yleensä siihen, ettei heidän tarvitse alistua muiden tahtoon tai toiveisiin. George Simon kuvaa esimerkkinä kissaa, jonka aggressiivinen reaktio pelottavassa tilanteessa näkyy kehossakin täysin eri tavalla kuin saalistaessa. Kissa ei hyökkää hiiren kimppuun, koska se pelkäisi, olisi kokenut pentuna trauman hiiristä tai koska se olisi ahdistunut. Se hyökkää, koska se haluaa saada hiiren kiinni. George Simonin mukaan manipuloijan tulkitseminen "itseään puolustavaksi" johtaa siihen, että reagoit häneen väärällä tavalla etkä osaa suojautua manipuloinnilta. Jos tulkitset hänen olevan puolustautumiskannalla, ajattelet, että hän kokee olevansa uhattuna. Tällöin voit yrittää tulla vastaan ja lopulta jopa antaa hänen olla ajatellen, että hän "loukkaantuu herkästi", mutta tähän manipuloija juuri pyrkii. Hän ei ole loukkaantunut, vaan hän käyttää aggressiota tavoitteidensa saavuttamiseen. Hän ei kaipaa sinun vastaan tulemistasi, vaan hän haluaa voittaa. Kun annat hänen olla (toisin sanoen annat hänen jatkaa mitä ikinä hän tekikään), hän on saavuttanut tavoitteensa. Manipuloijan tarkoituksena on saada sinut puolustautumiskannalle, jotta et keskittyisi häneen vaan itsesi puolustamiseen.

Manipulointikeinoja voivat satunnaisesti käyttää muutkin kuin narsistiset tai "piiloaggressiiviset luonteet" kuten George Simon kirjassaan manipuloijat nimeää. Esimerkiksi teini-ikäinen voi yrittää manipuloida paljonkin. Manipuloinnin toimivuus kuitenkin kuvaa selkeästi sitä eroa, mikä ns. tavallisella (tai neuroottisella eli ei persoonallisuustasoisesti häiriintyneellä) ja narsistisella luonteella on. Narsisti saa muut tehokkaasti manipuloitua vetoamalla heidän omatuntoonsa ja syyllisyydentuntoonsa. Jos taas vastapuoli yrittää vedota narsistiin kertomalla, miten tämän käyttäytyminen satuttaa, sillä ei ole mitään vaikutusta.

Jos olet enemmän kiinnostunut George Simonin ajatuksista (mitä kannattaa olla, sillä nykyäänkin vielä peruspsykologiaan nojaamalla ei välttämättä osaa kunnolla erottaa itsensä puolustamista ja tietoista manipulointia toisistaan. Tämä johtaa siihen, että peruspsykologisilla tulkintamalleilla tilanne muuttuu uhrin kannalta pahemmaksi!), tässä linkki hänen nettisivuilleen.



Kieltäminen. Manipuloija kieltää tehneensä asian, jonka teki. Hän leikkii viatonta tai tyhmää, joka ei tajua mistä häntä syytetään. Tämän keinon avulla manipuloija myös antaa itselleen luvan jatkaa toimintaansa, ja mikäli hän kieltämisen avulla onnistuu samaan myös muut luopumaan hänen asetttamisestaan teoistaan vastuuseen, myös muut antavat hänelle luvan jatkaa. Vakuuttava kieltäminen saa yleensä vastapuolen epäilemään omaa havaintokykyään. Esimerkkejä: "en ole ollut aggressiivinen, vaan täysin tyyni" / "en ole käynyt missään, olen ollut kotona" / "en ole koskaan valehdellut" / "en tajua mistä puhut".

Viattomuuden teeskentely. Manipuloija teeskentelee, ettei hän ymmärtänyt aiheuttavansa teoillaan vahinkoa. Tämä keino saa vastapuolen miettimään, onko hän liian tuomitseva. Esimerkkejä: Mainitset manipuloijalle, että että hän aiheutti teollaan vahinkoa. Hän näyttää hämmentyneeltä ja kysyy miten tämä on mahdollista. Huomaat, että joudut selittämään hänelle normaalien käytöstapojen merkitystä, aivan kuin hän ei olisi koskaan niistä kuullutkaan. Todellisuudessa hän ymmärtää varsin hyvin mitä yrität sanoa. / Manipuloija ärsyttää sinua hienovaraisesti koko ajan. Kun vihdoin räjähdät tästä, hän näyttää yllättyneeltä ja kauhistuneelta: "Miksi olet noin vihainen?"

Hämmennyksen luominen. Manipuloija tuo esille seikkoja, jotka puoltavat häntä ja vähentävät häneen kohdistetun syytöksen tehoa. Manipuloija on voinut jo tekoa tehdessään istuttaa tämänkaltaisia asioita, jotta voisi käyttää niitä suojakseen mahdollisesti kiinni jäädessään. Tekniikalla on tarkoitus tehdä tilanteesta epäselvä ja käyttää "syytön, kunnes toisin todistetaan" -periaatetta hyväkseen. Esimerkkejä: Puolisosi on käynyt pettämässä sinua, mutta hän on jättänyt autonsa ruokakaupan vieressä olevalle maksulliselle parkkipaikalle käydessään bussilla salarakkaan luona. Kotona näet parkkimaksulipukkeet ja vaikka yrittäisit kysyä häneltä miksi hän oli niin pitkään ruokakaupassa, hän ihmettelee, miksi ihmeessä hän muka jättäisi auton maksulliselle parkkipaikalle turhaan ollessaan jossain muualla? / Yksi työpaikallanne on saamassa ylennyksen, ja pomonne päättää kuka. Työkaverisi käy pomonne luona tarkoituksenaan tuoda epäsuorasti esille omaa ammattitaitoaan ja korvaamattomuuttaan, mutta samalla hän ohimennen kehuu sinua jostakin vähemmän erityisestä asiasta. Kun kysyt häneltä liehittelikö hän pomoa, hän vastaa, että miksi ihmeessä hän olisi kehunut sinua, jos hänen tarkoituksenaan olisi liehitellä omien tarkoitusperiensä vuoksi?

Tarkoituksenmukainen ymmärtämättömyys tai huomioimattomuus. Manipuloija teeskentelee, ettei kuule, huomaa tai ymmärrä muiden ilmaisemia ajatuksia, tunteita, pyyntöjä, toiveita tai varoituksia ja jatkaa toimintaansa haluamaansa suuntaan. Hän voi esittää tyhmää tai hermostunutta silloin, kun ei vain halua kuunnella muita. Esimerkkejä: Yrität kertoa manipuloijalle, mitä toivot hänen tekevän sinun poissaollessasi. Hän vaikuttaa poissaolevalta, ja yrität toistaa sanomaasi monta kertaa. Lopulta luovutat. / Yrität selittää manipuloijalle, että hänen täytyy tehdä jokin asia, jotta hän voi saada haluamansa asian. Manipuloija kysyy tyhmiä kysymyksiä ja vaikuttaa siltä, ettei hän ymmärrä mitä yrität sanoa. Luovutat ja höllennät vaatimuksia hänen kohdallaan, hänen tarvitsee tehdä vähemmän saadakseen haluamansa.

Rationalisointi. Manipuloija keksii järkevältä kuulostavan selityksen muita vahingoittaneelle tai muuten väärälle toiminnalleen. Rationalisoimalla manipuloija pystyy oikeuttamaan tekonsa, ja vastapuoli ei osaa sanoa vastaan. Esimerkkejä: "kuka tahansa olisi tehnyt näin tässä tilanteessa" / "se oli ainut vaihtoehto" / "se oli oikeasti vain hyvä juttu, koska opit siitä, se kehittää sinua".

Lillukanvarret. Kun yrität keskustella manipuloijan kanssa hänen käyttäytymisestään, tämä vie keskustelun aihetta jatkuvasti epäolennaisiin suuntiin ja lillukanvarsiin. Näin itse punainen lanka katoaa, etkä enää tiedä mistä puhutaan, huomaat ehkä olevasi itse syytöksen kohteena, ja kaikki unohtavat mistä keskustelu sai alkunsa. Näin manipuloijan ei tarvitse vastata hänelle osoitettuun kysymykseen. Esimerkkejä: Yrität kysyä puolisoltasi, missä hän oli eilen illalla. Puoliso vastaa olleensa päivällä töissä, niin kuin kaikki ihmiset. Sitten hän kertoo työprojektistaan, jossa hän sattumalta törmäsi sinun ystävääsi. Hän kysyy oletko nähnyt tätä ystävää viime aikoina, sillä ystävä vaikutti olevan hieman huonolla mielellä siitä, ettet ollut soittanut hänelle. Koet tarvetta puolustautua ja alatte kinaamaan ihan muusta aiheesta kuin mitä alunperin yritit sanoa. / Ilmaiset tyytymättömyytesi manipuloijan käyttäytymiseen. Hän kysyy sinulta miksi niin ajattelet, hän ei omasta mielestään tehnyt mitään väärin ja haluaa tietää. Selität tarkemmin mitä tarkoitat. Mitä yksityiskohtaisemmin purat asiasi paloiksi, sitä helpompi manipuloijalla on tarttua jokaiseen kohtaan erikseen ja keksiä selitys, miten reaktiosi on ylimitoitettu. Siksi manipuloija kysyy usein tarkennuksia tarkennusten perään. Jos esimerkiksi kerrot hänelle, ettet pidä siitä miten hän ei anna sinulle suunvuoroa, hän voi kysyä esimerkiksi koska hän on tehnyt näin, kuinka usein näin tapahtuu, vaatia todisteita ja perusteluita jokaisesta kerrasta, kysyä millä tarkoilla sanoilla hän sinut keskeytti, millä tavalla sinä olit ilmaisemassa halusi puhua ja niin edellen. Kun yrität vastata näihin kysymyksiin, mikä voi olla vaikeaa tehdä niin konkreettisesti kuin manipuloija vaatii, hän pystyy kumoamaan jokaisen sanomalla esimerkiksi: "syytät minua jostain, etkä edes keksi konkreettista esimerkkiä" tai "siis keksit vain yhden esimerkin" tai "kai minäkin saan sanoa mielipiteeni" tai "sinun olisi pitänyt ilmaista itsesi paremmin, en ymmärtänyt" ja niin edelleen.

Valehtelu. Manipuloijat valehtelevat usein kertomalla osatotuuksia ja jättämällä kertomatta tärkeitä osia totuudesta. He myös vääristelevät totuuksia sopivissa määrin niin, että valheita voi olla vaikea erottaa. Esimerkkejä: Ystäväsi on pyytänyt manipuloijaa kertomaan sinulle, että hänellä on tänään hieman huono olo ja hän joutuu perumaan tapaamisenne ja toivoo voivansa olla illan rauhassa kotona. Manipuloija kertoo sinulle, ettei ystäväsi halua nähdä sinua eikä halua, että otat häneen yhteyttä. / Et viihdy kotitöiden parissa, mutta teet kuitenkin kodissanne suurimman osan niistä, sillä puolisosi tekee niitä vain silloin tällöin. Tänään puolisosi imuroi ja kertoo kylään tulleelle ystävälle, kuinka hän on imuroinut ja että sinä olet aina niin vastahakoinen imuroimaan.

Epäsuora uhkailu. Epäsuoran uhkailun tarkoituksena on saada vastapuoli epävarmaksi, huolestuneeksi, pelokkaaksi ja/tai alakynnessä olevaksi. Epäsuora uhkailu voi olla muistuttamista manipuloijan valta-asemasta tai vastapuolen oman onnen epävarmuudesta. Esimerkkejä: Pomosi tulee katsomaan miten työsi etenee ja sanoo ohimennen: "luin juuri lehdestä, miten vaikea tällä alalla on saada töitä, moni on työttömänä". Tämän jälkeen hän kertoo, miten välttämätöntä sinun olisi jäädä ylitöihin. / "näin eilen sellaisen unen, jossa kuolit, toivottavasti niin ei koskaan tapahdu" / "nuo sinun elintapasi altistavat kaikenlaisille sairauksille" / "on aika vaikea lähteä yrittämään, kun sinulla ei ole sitä asiaa".

Vihaisuudella uhkailu. Manipuloija ilmaisee voimakasta vihaa vastapuolta kohtaan, mutta ei ole oikeasti vihainen. Raivoisalla reaktiolla on tarkoitus herättää pelkoa ja kiristää vastapuolta jättämään manipuloijan kyseenalaistaminen tai vastuuseen asettaminen. Manipuloija voi kiristää myös uhkailemalla poliisilla tai oikeustoimilla, esimerkiksi valehtelemalla näille tahoille olleensa vastapuolen väkivallan kohde, jolloin nämä tahot siirtyisivät manipuloijan puolelle. Näin vastapuoli keskittyy ainoastaan ilmaistuun vihaan ja mahdollisiin uhkiin, ja joustaa helpommin manipuloijan tahtoon. Esimerkkejä: "sinun ei kannata tehdä minusta vihollista" / "kukaan ei uskoisi sinua" / uhkaava purkaus siitä mitä kaikkea pahaa ansaitset.

Syyllisyydentuntoon vetoaminen (guilt-tripping). Moni manipuloija tietää miten tehokas keino omatunnolla varustettujen ihmisten syyllisyydentuntoon vetoaminen on. Syyllisyydentuntoon voi vedota ilmaisemalla, miten vastapuolen käytös vahingoittaa manipuloijaa tai jota kuta toista. Todellisuudessa vastapuoli on yrittänyt ilmaista rajojaan, asettaa manipuloijaa vastuuseen teoistaan tai tehdä jotakin asioita myös itselleen, mutta syyllisyydentuntoon vetoaminen saa hänet epäilemään itseään ja mukautumaan manipuloijan tahtoon. Esimerkkejä: "jos todella välittäisit minusta, tekisit/et tekisi näin" / "tuo on itsekästä" / "minulla on niin paha olla", "sinä satutat minua" / "katso miten sait hänetkin pois tolaltaan" / "jos olisit tehnyt näin, hän ei olisi tullut surulliseksi".

Häpäiseminen. Hienovaraisen sarkasmin tai haukkumisen avulla manipuloija saa aiheutettua vastapuolessa pelkoa ja alemmuuden tunteita. Tekniikan avulla on tarkoitus ylläpitää dominoivaa asemaa ja saada vastapuoli alistuvaksi. Esimerkkejä: Olet joutunut toistuvasti kertomaan manipuloijalle, ettet pidä hänen käyttäytymisestään, sillä hän ei ole lopettanut sitä. Hän vastaa sinulle valittaen, että sinä aina vain haukut häntä, etkä ikinä sano mitään hyvää. Näin hän vihjaa epäsuorasti, että olet nalkuttava tai muuten ikävä ihminen. / Lapsesi on joutunut ongelmiin koulussa ja puolisosi kuulee tästä ensimmäisenä. Hän käy selvittämässä tilanteen ja asia ratkeaa. Kotona hän kertoo sinulle, miten "hän teki niin kuin kunnollinen vanhempi tekee" ja "sinä vain istuit kotona".

Uhrin esittäminen. Manipuloija esittää itsensä viattomana uhrina, joka kärsii. Tekniikka nojaa siihen, että myötätuntoinen ihminen ei pysty jättämään ketään kärsimään. Herätetyn myötätunnon avulla manipuloija saa vastapuolelta haluamansa asian, esimerkiksi tekemään jonkin palveluksen tai asettumaan omalle puolelleen. Esimerkkejä: Seurustelukumppanisi kertoo, että hänen entinen puolisonsa haukkui häntä aina ikävästi, jos hän lähti kavereidensa kanssa ulos. Hän vetoaa sinuun sanomalla, että eikö se ole jokaisen oikeus viettää aikaa myös ystävien kanssa ja että onneksi sinä et ole samanlainen. Tämän jälkeen et uskalla mainita hänelle, jos sinusta joskus tuntuu, ettei hän vietä aikaa sinun kanssasi ollenkaan. / Olette kuukausi sitten sopineet, että hän tulee kanssasi ystäväsi juhliin. Tänään hän kuitenkin kertoo törmänneensä hirveään exäänsä ja olevansa täysin romuna. Hän vetoaa sinuun miten hän ei ole nyt yhtään juhatuulella ja että hän tarvitsee aikaa käsitellä tapahtunutta. Todellisuudessa hän ei välttämättä ole edes nähnyt exäänsä saati että olisi siitä järkyttynyt. / Olet flunssassa, mutta sinulla ei ole kuumetta. Manipuloija makaa kuitenkin sohvalla hyvin huonovointisen oloisena, ja valittelee, kuinka ei sairautensa takia jaksa hakea pakettia, joka pitää hakea tänään. Haluaisit levätä rauhassa kotona, mutta manipuloija näyttää paljon huonovointisemmalta kuin sinä, joten päätät lähteä hakemaan paketin.

Uhrin syyttäminen. Manipuloija ilmaisee käytöksensä johtuvan ainoastaan siitä, että hän puolustautuu vastapuolen julmaa käytöstä vastaan. Näin manipuloija saa vastapuolen puolustautumiskannalle, ja manipuloijan oma käytös jää käsittelemättä. Esimerkkejä: Manipuloija hienovaraisesti provosoi sinua ja suutut. Tämän jälkeen hän sanoo: "tuo loukkaa minua" tai "sinä pelotat minua" tai "katsokaa nyt millainen hän on, mitä joudun kestämään" / Yrität sanoa manipuloijalle, ettet pitänyt jostain mitä hän teki. Hän vaatii sinulta yksityiskohtaista selitystä siitä missä kaikkialla ja miksi hän ei muka toiminut oikein. Luulet, että hän ei ymmärrä, ja selität hänelle kaiken yksityiskohtaisesti pilkkua myöten. Hän vastaa rationalisoimalla jokaisen mainitsemasi kohdan ja sanomalla: "jos jokin tässä ärsyttää sinua, sinulla on jotakin käsiteltävää itsesi kanssa" tai "tiesitkö, että tämä miten sinä analysoit minun jokaisen pienenkin virheeni on samanlaista, kuin miten kiusaajat käyttäytyvät". Yrität puolustautua, mutta kuulostat yhä enemmän omia ongelmiasi häneen heijastavalta tai kiusaajalta. / Työpaikallasi järjestetään yhteinen keskustelu ilmapiirin parantamiseksi. Eräs työntekijä on aiheuttanut käyttäytymisellään mielipahaa ympärilleen. Keskustelussa tunteet kuohahtavat, sillä jokaisesta tuntuu, että nyt he pääsevät ilmaisemaan, miltä kyseisen työntekijän käyttäytyminen heistä tuntuu. Kyseinen työntekijä istuu ja kuuntelee kyynel silmäkulmassa. Hän vastaa rationalisoimalla käyttäytymisensä ja itkemällä, että hän on työpaikkakiusaamisen ja -vainon uhri. Keskustelun vetäjä kauhistuu ja kokee tarvetta lohduttaa kyseistä työntekijää. Työntekijän mielipahaa aiheuttanut käyttäytyminen jätetään käsittelemättä.

Avuliaan tai uhrautuvan esittäminen. Manipuloija esittää toimivansa jonkun toisen puolesta tai hyväksi, vaikka hän toimisi vain omien tarkoitusperiensä pohjalta. Avuliaan roolin avulla manipuloija myös peittää oman kunnian- ja vallanhimonsa. Esimerkkejä: Manipuloija osallistuu useaan vapaaehtoistoimintaan ja julistaa facebook-profiilissaan suvaitsemiseen liittyviä arvoja. Todellisuudessa hän pyrkii vapaaehtoistoiminnan avulla laajentamaan verkostojaan ja siten saamaan enemmän hyötyä ihmisistä. Suvaitsevaisten arvojen julistaminen myös peittää hänen hyväksikäyttävät tarkoituksensa, sillä kukaan ei voisi uskoa hänestä sellaista. / Manipuloija on aina hyvin ystävällinen puolitutuille ja tarjoaa heille apuaan. Kotona hän vaatii puolisoltaan täysihoitoa, sillä hän "antaa niin paljon niin monelle ja ansaitsee itsekin takaisin". Puoliso on itsekäs, jos hän kyseenalaistaa tämän vaatimuksen. Onhan manipuloija auttanut puolisoakin kerran jossakin.

Viettely. Manipuloija kehuu, ylistää, tukee muita ja käyttää karismaansa saadakseen muut laskemaan varautuneisuusastettaan ja luottamaan manipuloijaan. Moni manipuloija ymmärtää, että suuri osa ihmisistä tarvitsee hyväksyntää, varmistuksia ja sitä, että tuntevat itsensä arvostetuiksi. Teeskentelemällä täyttävänsä näitä tarpeita manipuloija saa paljon valtaa. Esimerkkejä: Uusi pomosi antaa sinun osallistua haastavampiin projekteihin ja kehuu erityislaatuista osaamistasi. Hän kannustaa sinua ottamaan riskejä ja onnistut työprojektissa hienosti. Teet töitä jopa osittain vapaa-ajallasi. Pomosi on mielissään työsi jäljestä ja ottaa kunnian siitä itselleen mainitsematta sinun panostasi. / Kerrot ystävällesi ikävästä kokemuksestasi ja hän myötäilee sen kuulostavan ikävältä. Uskaltaudut kertomaan enemmänkin, sillä ystäväsi kuuntelee poikkeuksellisella tavalla. Koet tulevasi kuulluksi paremmin kuin koskaan ennen. Myöhemmin huomaat, että hän alkaa pikku hiljaa muistuttamaan sinua ja tuomaan sinulle pahaa oloa hänelle kertomillasi asioilla. / Uusi tuttavuutesi kehuu, miten hän ei ole koskaan tavannut ikäisekseen niin kypsää/nuorekasta ihmistä kuin sinä olet, ja että hän nauttii todella sielukkaista keskusteluistanne. Koet olevasi vihdoin ymmärretty ja arvostettu, mutta samalla tulet riippuvaiseksi tämän ihmisen tarjoamasta ymmärryksestä ja arvostuksesta. Hän voi istuttaa sinuun siemeniä siitä, kuinka vain ja ainoastaan hän ymmärtää sinua esimerkiksi epäilemällä muiden motiiveja. Tämän jälkeen teet mitä vain, jotta et menettäisi tätä ihmistä elämästäsi.

Syyllisyyden siirtäminen. Manipuloija pyrkii yleensä siirtämään oman syyllisyytensä jolle kulle muulle, välillä hienovaraisillakin tavoilla. Hän ei siis ole vastuussa omasta teostaan, vaan joku muu. Esimerkkejä: "sinä sait minut tekemään sen" / "mitäs uskoit minua, oma syysi" / "sinun olisi pitänyt puolustaa itseäsi, niin tätä ei olisi tapahtunut" / "olet niin hankala, ettei sinun kanssasi voi elää ilman, että teen välillä näin" / "olen lukenut, että näin on paras toimia silloin, kun sinä olet sellainen kuin olet".

Minimointi. Manipuloija minimoi tekojensa merkitystä, eli selittää järkevän kuuloisella tavalla, miten hänen käyttäytymisensä ei oikeasti olekaan mitenkään haitallista. Esimerkkejä: "tämähän on ihan normaalia tehdä näin" / "kaikkihan näin tekevät" / "no enhän minä ole koskaan edes lyönyt sinua" / "ei meillä ole ollut niin kamalaa kuin monilla muilla" / "sinun jos kenen pitäisi ymmärtää, että meillä on kaikki aika hyvin, koska näet töissäsi niin paljon kärsimystä".

Joukkopaineella painostaminen. Manipuloija voi vedota, miten moni tai kaikki ihmiset ovat jo tehneet näin tai haluavat tehdä näin. Keinolla voi herättää vastapuolessa häpeää ja ylpeyttä tai vahvistaa manipuloijan haluaman asian kiinnostavuutta ja järkevyyttä. Esimerkkejä: "kaikki menestyneet työntekijät ovat tehneet näin" / "muutkin ovat selvinneet tästä näin" / "olet viimeinen, joka ei ole kokeillut" / "todella moni haluaisi tämän, olet etuoikeutettu kun sinulla on mahdollisuus".



Näiden lisäksi lisään vielä nämä:

Kiireeseen vetoaminen. Esimerkiksi ostostv:ssä yleisesti käytetty keino, jossa tarjousaika umpenee lyhyen ajan sisällä, toimi nopeasti! Kiireellisen aikarajan asettaminen pysäyttää aivojen tiedonkäsittelyn, jolloin vastapuoli kykenee miettimään ainoastaan sitä, ettei hän vain menetä tätä mahtavaa tarjousta. Kiireessä hän ei ehdi punnitsemaan, mitä hän itse todella tahtoo, ja on helposti manipuloitavissa. Esimerkkejä: Henkilö, jota olet tapaillut, kertoo että hän on parin päivän päästä lähtemässä ulkomaille työmatkalle. Sitä ennen hänen täytyy tietää, oletko tosissasi hänen kanssaan, muuten suhteenne ei jatku, ja voit osoittaa sen esimerkiksi menemällä kihloihin hänen kanssaan. / Pomosi kehuu miten tämän projektin tekemällä saisit paremman aseman työpaikalla, mutta projektilla on kiire, ja sinun täytyy tehdä se viikonlopun aikana.

Peilaaminen/matkiminen. Manipuloija toistaa vastapuolen sanomia asioita hieman toisin muotoiltuna, joskus jopa sanasta sanaan jonkin ajan päästä siitä, kun ne alunperin sanottiin. Hän voi peilata myös toisen yleistä tempoa ja tapaa olla. Tällä tavalla vastapuoli kokee tuttuuden ja samaistumisen tunteita manipuloijaan, ajattelee että tämä on hengenheimolainen, eikä ole enää varautunut tämän seurassa. Samaistuttuaan manipuloijaan hän myös tekee mielellään palveluksia tälle ja asettuu tämän puolelle kiistoissa. Esimerkkejä: Puhutte ensitreffeillä syvällisiä asioita ja kerrot joistakin arvoistasi manipuloijalle. Seuraavilla treffeillä huomaat, että manipuloija on mukauttanut pukeutumistyylinsä enemmän vastaamaan sinun toiveitasi. Jos hän ensimmäisellä kerralla oli rauhallisempi, nyt hän vaikuttaa yhtä pirteältä kuin sinä (tai toisinpäin, hän on nyt yhtä rauhallinen kuin sinä). Hän myös toistaa aina välillä joitakin sinun lauseitasi sieltä täältä. Hän alkaa vaikuttaa unelmakumppanilta. / Työkaverisi kuuntelee ruokatunnilla, miten kerrot hänelle jostakin itsellesi tärkeästä asiasta. Seuraavana päivänä keskustelette muusta, ja hän sattumalta sanoo miten tärkeää tämä sinulle tärkeä asia on. Mietit miten hienoa on, että hän ajattelee sen olevan tärkeää. Työkaverisi jatkaa peilaamista ja ystävystytte. Myöhemmin toinen työkaverisi tulee kertomaan, että ensin mainittu työkaverisi oli valehdellut hänelle. Todennäköisesti et kovin herkästi usko tätä ja keksit selityksiä ensin mainitun työkaverin käytökselle.

Ajatusten istuttaminen. Kaikki yllä mainitut manipulointikeinot ovat myös ajatusten istuttamista, sillä niiden avulla manipuloija saa todellisuuden näyttämään itselleen suotuisalta ja vastapuolen epäilemään itseään. Manipuloija voi saada vastapuolen myös kuvittelemaan, että hän tahtoo jotakin, mitä ei oikeasti tahdo. Yllä kuvattujen keinojen avulla hän saa vastapuolen pikku hiljaa epäilemään omaa havainto- ja ymmärryskykyään. Kun manipuloija samalla on vietellyt vastapuolta luottamaan itseensä, hänen on helppo mainita säännöllisesti ja ohimennen pieniä lauseita kuten: "luin jostain, että X on hyvä juttu" ja "kun sinulla on tuollainen tilanne, niin X olisi hyvä". Hän mahdollisesti vain mainitsee näitä lauseita siellä täällä mitenkään painostamatta, mutta mitä useammin näitä lauseita sivukorvallakin kuulee, sitä todennäköisemmin alkaa jossain vaiheessa miettimään, että ehkä haluaakin tehdä asian X. Esimerkkejä: Olet tavannut ihmisen, joka vaikuttaa sinusta todella ihanalta ja unelmakumppaniltasi. Hän on sanonut joitakin pieniä asioita, joiden takia olet alkanut miettimään, miten ihmeessä noin ihana ihminen on kiinnostunut niinkin viallisesta ihmisestä kuin sinä. Et kuitenkaan yhdistä hänen sanomisiaan omaan alemmuudentunteeseesi, vaan koet ihan luonnostaan olevasi viallinen. Hän kertoo sinulle joistakin henkisistä aatteista, ja hän kuulostaa niin viisaalta. Alat ihailla näitä aatteita ja otat selvää niistä itsekin. Pian olet itse mukana new age -järjestössä ja maksat heille jäsenmaksua. / Puolisosi on päättänyt, että hän haluaa muuttaa toiseen kaupunkiin. Pikku hiljaa hän jättää esimerkiksi lehden auki pöydälle sellaisen sivun kohdalta, jossa kehutaan tätä kaupunkia. Hän ottaa selvää tässä kaupungissa olevista sinun kiinnostuksen kohteistasi ja työmahdollisuuksistasi, ja kertoo niistä ohimennen sinulle, aivan kuin hän olisi vain jostakin ohimennen lukenut asiasta. Hän alkaa myös pikku hiljaa puhua kaikista hankaluuksista mitä teillä on tässä nykyisessä kaupungissa ja talossa. Hankaluuksien puheeksi ottaminen saa sinut myös keskittymään niihin, ja alat jossain määrin olla turhautunut niihin. Jossain vaiheessa kun hän on vihjaillut asiasta tarpeeksi pitkään, hän näyttää sinulle "ohimennen" löytämänsä asuntoilmoituksen tästä uudesta kaupungista. Hän kertoo, miten tämä kohde ratkaisisi kaikki ne ongelmat, mitä teillä tällä hetkellä täällä on. Vaihtoehto näyttää sinusta hyvin houkuttelevalta, ja koska sinulle on jo aiemmin vihjailtu kyseisen kaupungin hyvistä asioista, muutto tuntuu jopa helpolta ajatukselta.




Neiti Kettu



ks. myös:
Neljä emotionaalisen kiristyksen muotoa
Manipulointi ja ennenaikaisen luottamuksen synnyttäminen

Kommentit